Novembra nogalē, Matemātikas un informātikas nedēļas ietvaros, Salaspils 1. vidusskolā notika nu jau ikgadējais dambretes turnīrs, kurā piedalījās ne vien 1.- 12. klašu skolēni, bet arī skolotāji un vecāki.

Kopumā skolas turnīrā piedalījās 62 dalībnieki un visai droši var prognozēt, ka nākamgad skolēnu, skolotāju un arī vecāku, kuri izteiks vēlmi savstarpēji mēroties spēkiem (vai, precīzāk sakot, prāta asumā) būs vēl lielāks, jo dambrete ir viens no populārākajiem pulciņiem un prāta spēlēm Salaspils 1. vidusskolā.

Kā uzsver turnīra galvenais tiesnesis, Dambretes Attīstības Biedrības valdes priekšsēdētājs un projekta "Bērnu prāta spēju attīstīšana ar dambretes spēli" vadītājs Vitauts Budreika, dambretes pulciņu ieviešanas skolās primārais mērķis nav sagatavot augstas klases sporta meistarus - dambretes spēles skolā galvenais uzdevums ir trenēt un attīstīt prātu, veicināt un uzlabot atmiņu un iztēli. Dambrete palīdz trenēt domāšanu tēlos, attīsta abas smadzeņu puslodes.

Tradicionāli skolā bērniem liek atcerēties un saprast uzdoto vielu, tad to atprasa, bet dambretes spēlē un pozīciju risināšanā bērni sāk izmantot dažādas stratēģijas, mācās domāt elastīgi un radoši, uzdevumu risināšanā meklējot visus iespējamos variantus un atrodot efektīvākos. Kā uzskata Budreika, mūsdienu strauji mainīgajā sociāli ekonomiskajā vidē vairs nepietiek ar tradicionālo zināšanu apguvi, ir jātrenē un jāprot radoši pielietot zināšanas visdažādākajās un bieži vien neparastās dzīves situācijās, jāspēj radīt jaunas zināšanas, jārisina uzdevumi, kuru paraugi iepriekš mums nemaz nav bijuši zināmi. Dambrete ir viens no vienkāršākajiem un reizē labākajiem prāta attīstības līdzekļiem.

Vitauts Budreika iesaka dambreti sākt mācīt bērniem no sešu – astoņu gadu vecuma. Lai būtu efekts, dambrete jāspēlē vismaz divas reizes nedēļā un ik mēnesi jācenšas piedalīties arī sacensībās. Pēc gadiem trim var tēmēt uz jaunām virsotnēm un mācīties šahu vai starptautisko dambreti.

1. vietu kopvērtējumā, nezaudējot nevienā no 7 turnīra kārtām, ieguva 3.c klases skolēna Renāra mamma Anita Štamere. Otro vietu ieguva Silvestrs Ronis (12. klase), bet 3. vietu kopvērtējumā, sagādājot lielāko pārsteigumu turnīrā, izcīnīja 2.a klases skolēns Kristiāns Strautnieks.

Par ne mazāk patīkamu pārsteigumu šogad parūpējās arī Salaspils 1. vidusskolas direktore Vera Kalniņa, uzrādot labāko rezultātu starp skolotājiem un izcīnot augsto 5. vietu. Diplomus un nelielas balvas saņēma katras vecuma grupas uzvarētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!