2013. gada 3. decembrī Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par Pāvilostas novada plānojuma 2012.–2024. gadam noteikumiem, kas attiecas uz teritorijas izmantošanu un apbūvi dabas liegumos "Pāvilostas pelēkā kāpa" un "Ziemupe".

Tiesa apstrīd Pāvilostas novada domes noteikumus, kas atļauj veikt apbūvi dabas liegumam "Pāvilostas pelēkā kāpa" piegulošajā Zaļkalna mežā un dabas liegumam "Ziemupe" piegulošajā Akmeņraga meža daļā. Lieta ierosināta, pamatojoties uz Satversmes 115. pantu, kas paredz, ka "Valsts aizsargā ikviena tiesības dzīvot labvēlīgā vidē, sniedzot ziņas par vides stāvokli un rūpējoties par tās saglabāšanu un uzlabošanu."

Lietu ierosināt aicinājusi biedrība "Zemes draugi", kas norāda, ka, izstrādājot un pieņemot noteikumus, novada dome pieļāvusi pārkāpumus. Biedrība sniegusi priekšlikumus teritorijas plānojumam, taču tie skatīti formāli un noraidīti bez pamatojuma. Tāpat neesot ņemti vērā valsts institūciju un vides organizāciju sniegtie atzinumi un ieteikumi, kā arī neesot ievēroti teritorijas plānošanas principi.

Biedrība uzskata, ka nosakot Zaļkalnu meža un Akmeņraga meža teritorijām tādus teritorijas atļautās izmantošanas veidus, kas saistīti ar apbūvi, tiekot aizskartas tiesības uz ilgtspējīgu attīstību un veselīgu, tīru un dabisku vidi.

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Pāvilostas novada domi līdz 2014. gada 3. februārim iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!