Foto: Edijs Pālens
Pret P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (SKUS) valdes priekšsēdētāju Rūtu Valteri sāktā krimināllieta saistīta ar iespējamu fiktīva līguma slēgšanu, kas varētu būt ļāvis pašai Valterei tikt pie tūkstoš latiem, liecina LTV raidījuma "de facto" rīcībā esošā informācija.

Raidījums svētdien ziņo, ka Veselības ministrija pārbauda arī citus noslēgtos līgumus, lai pārliecinātos, vai notikušais nav daļa no sistēmas.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinātā krimināllietu ir par SKUS amatpersonas iespējamu ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu mantkārīgā nolūkā. Iesniegums par iespējami fiktīvu līgumu Veselības ministrijā bija saņemts jau vasaras vidū. Vienlaikus ar dienesta izmeklēšanas uzsākšanu, ministrija informāciju sniedza arī KNAB. Visu šo laiku Valtere varējusi netraucēti pildīt savus pienākumus, bet KNAB kriminālprocesu ierosināja tikai decembra sākumā.

Viena no Veselības ministrijā pārbaudītajām epizodēm, kas nodota izmeklēšanai KNAB, saistīta ar pērnā gada novembrī slēgtu līgumu starp Valteri un kādu personu par dokumentu sagatavošanu un pārstāvību, Patentu valdē reģistrējot Stradiņu slimnīcas preču zīmes.

Līgums paredzēja 1280 latu lielu atlīdzību. "De facto" rīcībā ir informācija, ka Veselības ministrijā šovasar saņemtajā iesniegumā norādīts, ka šis līgums bijis fiktīvs, jo lielākā daļa no saņemtās naudas, vairāk nekā tūkstoš latu, bijis jāatdod slimnīcas vadītājai Valterei. Vienošanās par naudas faktisko sadalījumu esot notikusi ar tuvu Valteres radinieci.

Iesniegumā citēta ar viņu notikusī elektroniskā pasta sarakste: "Mēs rēķinājām, ka no atlīdzības summas Tev būs jānomaksā 15% nodoklis, vai pareizi? Vēl no summas par Tavu pakalpojumu Tev varētu maksāt 55- Ls, bet atlikums pēc visiem minētajiem ieturējumiem man."

"Delfi" jau ziņoja, ka piektdien, 13.decembrī tiesībsargājošo iestāžu darbinieki Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā veikuši operatīvās darbības, apstiprināja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Viņa apliecina, ka procesuālās darbības "Stradiņos" veikuši Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja  pārstāvji. Tas noticis kriminālprocesa ietvaros, kas ierosināts pret kādu no slimnīcas valdes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!