Foto: Inga Priede
Administratīvā rajona tiesa noraidījusi organizācijas "Latvijas Zaļā kustība" un vides izglītības fonda "Par sakoptu Latviju" pieteikumu par Talsu slimnīcas būvatļaujas atcelšanu, informē Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nama tiesneša palīdze Jana Petrenko.

Šo tiesas spriedumu iespējams pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā viena mēneša laikā no tā sagatavošanas brīža, iesniedzot apelācijas sūdzību Administratīvajā rajona tiesā.

Būvatļaujas izsniegšanu slimnīcas jaunās ēkas būvniecībai bija apstrīdējušas divas organizācijas - "Latvijas Zaļā kustība" un vides izglītības fonds "Par sakoptu Latviju". Pēc prasības iesniegšanas Talsu slimnīcas ēkas celtniecība pagājušā gada rudenī tika apstādināta, taču Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca tiesai iesniedza lūgumu atļaut turpināt būvniecību tiesvedības laikā, kas var ilgt pat vairākus gadus. Slimnīcas lūgums divās tiesu instancēs tika apmierināts, un būvniecības process pašlaik turpinās.

Talsenieka Jāņa Matuļa pārstāvētās organizācijas pērn tiesā iesniedza prasību, apstrīdot Talsu novada domes izsniegto būvatļauju jaunās Talsu slimnīcas būvniecībai, jo neesot ievērota noteikta procedūra. Fonda "Par sakoptu Latviju" prezidents un biedrības "Latvijas zaļā kustība" valdes loceklis Matulis uzskata, ka pārkāpts Būvniecības likums un "Likums par pašvaldībām" un pašvaldības darbībās saskatāmi divi pārkāpumi. Sākotnēji slimnīcas būvniecība bija plānota citā vietā, bet par vietu, kur pašlaik notiek būvdarbi, netika rīkota sabiedriskā apspriešana. Turklāt bija nepieciešams arī detālplānojums, uzsvēra Matulis.

Tikmēr Talsu novada domes vadība vairākkārt uzsvērusi, ka Talsu novada dome ir ievērojusi visus likumā noteiktos normatīvos aktus un nav rīkojusies pretēji iedzīvotāju interesēm. Šo faktu ir apstiprinājusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Patlaban topošā slimnīcas ēka jau ir zem jumta, oktobrī notika spāru svētki. Iecerēts, ka visi būvdarbi tiks pabeigti nākamā gada pavasarī. Tad sāksies jaunās slimnīcas aprīkošana.

Jaunajā slimnīcā būs 40 gultas vietas. Pacientiem vairs nebūs jāguļ lielās, piecvietīgās palātās, viņi varēs uzturēties ērtās vienvietīgās, divvietīgās vai trīsvietīgās palātās.

Jaunajā ēkā atradīsies traumpunkts, divas operāciju zāles, kā arī reanimācijas nodaļa. Tiks sniegti pakalpojumi arī hemodialīzes nodaļā, kur pašlaik pieaug pacientu skaits. Tāpat jaunajā slimnīcā būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, rehabilitācijas kabinetu un dienas stacionāru ar ķirurģisko, terapeitisko un ginekoloģisko palīdzību.

Jaunās slimnīcas būvniecībai Talsos izdevies piesaistīt gan Eiropas fondu finansējumu 4,3 miljonu latu apmērā, gan atbalstu no valsts budžeta.
Patlaban SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Talsu filiāles slimnīca atrodas ēkās, kuras ir kritiskā stāvoklī.

Slimnīca Talsos pašlaik izvietota 1900., 1940.gadā un 1963.gadā celtās ēkās. Stacionāra palātas un ārstnieciskās telpas neatbilst mūsdienu prasībām, pacientiem un arī medicīniskajam personālam radot nepievilcīgus uzturēšanās apstākļus.

2000.gada sākumā ēkas iekšējo inženierkomunikāciju nolietojums bija 70%, bet pamatu nolietojums - 80%, līdz ar to būtu nepieciešami lieli kapitālieguldījumi, lai uzlabotu ēku stāvokli. Atbilstoši ekspertu slēdzienam esošās ēkas uzlabošana nav iespējama un racionāla, nepieciešamie ieguldījumi būtu līdzvērtīgi jaunas, funkcionāli atbilstošas, ēkas būvniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!