Ar mērķi veicināt Liepājas Karostas atdzimšanu vasaras sākumā tika izsludināts starptautisks arhitektūras vīziju konkurss "Ghost Town Challenge" jeb "Spoku pilsētas izaicinājums", kura laureātus paziņoja Ziemassvētkos.

Konkursa organizatori ikvienu interesentu aicināja radīt savu arhitektūras vīziju multifunkcionālam kultūras centram, kas ietvertu izstāžu zāli, bibliotēku un konferenču centru ar potenciālām izklaides zonām, piemēram, restorāniem un/vai mazumtirdzniecības punktiem. SIA "Dessert" dibinātājs un konkursa rīkotājs Lauris Ozols pastāstīja, ka šis starptautiskais arhitektūras vīziju konkurss ir pirmais sērijā, ko "Homemade Dessert" organizē saistībā ar lielāku Liepājas pilsētas attīstības vīzijas izstrādi.

Pirmo vietu ieguvuši arhitekti Fabien Grousset, Hélène Besson, Julien Colom un Guillaume Friolet no Francijas, otro -Gilles Retsin un Isaie Bloch no Lielbritānijas, savukārt trešo - arī Francijas arhitekti Johann Bertelli, Gustavo Deleu Nogueira un Julie Deglesne.

Lai gan šis bija pirmais konkurss, par atsaucības trūkumu rīkotāji nevar sūdzēties. "Kopumā saņēmām 160 darbus, žūrija paveica apjomīgu darbu tos izvērtējot. Vērtēšanu veicām divās kārtās, pirmajā kārtā tika iesaistīti ārzemju žūrijas pārstāvji – darbus sadalījām starp žūrijas locekļiem un katram bija jāizvēlas divi līdz trīs darbi, kurus virzīt nākamajai kārtai. Otrajai kārtai tika izvirzīti divdesmit divi iesniegtie darbi," stāsta konkursa rīkotājs.

Savukārt uzvarētāji noteikti balstoties uz ārzemju žūrijas pārstāvju sniegtajiem vērtējumiem un komentāriem, kā arī pamatojoties uz Liepājas pilsētas galvenā arhitekta Induļa Kalna vērtējumu. Konkursa darbu vērtēšanā iesaistītie arhitektūras profesionāļi par to nesaņem atlīdzību un darbu vērtēšanā piedalās brīvprātīgi un intereses vadīti.

Konkurss tieši Karostai veltīts, jo tā likusies vissaistošākā vide starptautiskai auditorijai. "Šī vide spēj piesaistīt uzmanību. Domāju, ka esam devuši Liepājai arī savu labumu, jo cilvēki no dažādām valstīm patiešām šeit atbrauca, pateicoties konkursam," saka Lauris.

Karostai kopumā veltīti trīs konkursi – "Ghost Town Challenge" ir visplašākais no tiem un tā mērķis ir meklēt vīzijas pilsētvides atdzīvināšanai kopumā. Nupat noslēdzies arī konkurss "Brutalist Facelift", kas sniedz idejas un risina bloku māju problēmu. Bet vēl līdz pavasarim turpināsies "War Port Microtecture", caur kuru meklēs idejas un risinājumus dažādām mazajām arhitektūras formām.

Lai gan divi konkursi jau noslēgušies un uzvarētāji zināmi, šobrīd nekas negarantē, ka kāda no šīm vīzijām realizēsies arī dzīvē. "Protams, gribētos, lai šīs iesūtītās idejas un darbi tiktu arī realizēti," saka Lauris. Viņš arī stāsta, ka Liepājas pilsētas pašvaldība aktīvi iesaistījusies, gan ar informācijas sniegšanu, gan pilsētas galvenā arhitekta dalību konkursa darbu vērtēšanā. "No savas puses, mēs šos darbus dāvinām pilsētas domei un esam arī runājuši par iespēju veidot izstādi, lai Liepājas iedzīvotāji var iepazīties ar šīm vīzijām," stāsta rīkotājs.

Uzvara konkursā negarantē, ka projekts tiks realizēts, tomēr "Ghost Town Challenge" piesaistījis plašu auditoriju no daudzām pasaules valstīm. Ozols stāsta, ka visvairāk darbu saņemts no ASV – 32, otrajā vietā Francija ar 28 iesūtītiem projektiem, bet top trīs noslēdz Itālija ar 23 darbiem. Interesanti, ka arī no Meksikas saņemts 21 pieteikums, tikmēr paši latvieši iesnieguši vien 8 darbus.

"Nedomāju, ka naudas balva ir tā, kas piesaista konkursa dalībniekus, drīzāk tā varētu būt vēlēšanās iegūt atpazīstamību," saka konkursa rīkotājs. Viņš skaidro, ka bieži vien kreatīvas organizācijas piedalās šādos konkursos, ja pašiem nav aktuāli projekti pie kā strādāt. "Atdeve no organizācijas vienam šādam konkursam nav liela un laika ziņā dalībnieki neko daudz nezaudē, tai pašā laikā, var diezgan daudz iegūt," saka Lauris.
Idejas un mērķi paplašinās

Lai gan sākotnēji nebija plānots Liepājai veltīt tik lielu uzmanību un rīkot vairākus konkursus, pateicoties labajai sadarbībai ar pilsētas domi, iecerēti jau jauni konkursi Liepājas kūrorta zonas attīstībai. Pirmie konkursi bija vairāk pašu "Homemade Dessert" iniciatīva, tomēr nākotnē plānots balstīties uz modeli, kad pasūtītājs definē problēmu un pasūta konkursu konkrētam objektam, savukārt "Dessert" piedāvā jau gatavus risinājumus šai problēmai un konkrētai teritorijai.

Nupat izsludināts arī jaunākais konkurss "Rebirth of the Bath house" jeb "Vannu mājas atdzimšana", kas veltīts bijušās Liepājas sanatorijas ūdensdziedniecības procedūru ēkai jeb tā sauktajai "vannu mājai". Konkurss turpināsies vēl līdz nākošā gada pavasarim un sadarbībā ar Liepājas pilsētas domi tālāk tiks rīkots vērienīgāks konkurss Liepājas kūrorta zonas attīstībai, kur arī pašvaldība piedalīsies ar finansējumu balvu fondam.

"Mēs esam nodefinējuši problēmu, bet varbūt, ka tai var atrast tādu risinājumu, ko mēs šeit paši nekad nebūtu iedomājušies – tā ir svarīgākā lieta, ko es gaidu no šo konkursu darbu rezultātiem. Varbūt, ka cilvēks no malas redz pavisam vienkāršu, tai pašā laikā ekonomiski izdevīgu un vizuāli pievilcīgu risinājumu kādai konkrētai problēmai, ko mēs, iespējams, esam nevajadzīgi sarežģījuši. Skatījums no malas ir ļoti vērtīgs," saka Liepājas pilsētas galvenais arhitekts Indulis Kalns.

Viņš arī apstiprina, ka tiek plānota turpmākā sadarbība pilsētvides attīstībai. "Es uzskatu, ka vienkārši tāpat vien taisīt vīzijas nevar un vienā brīdī ir jāapstājas un kaut kas no tā visa arī jārealizē. Vīzijas ir tikai smukas bildes,bet cilvēki gaida reālu darbību," uzsver Indulis.

Savukārt konkursa "Ghost Town Challenge" pirmās vietas ieguvēju radīto vīziju arhitekts raksturo kā profesionālu konkursa objekta piedāvājumu ar asprātīgu funkcionālo risinājumu, otrās vietas ieguvēju darbs, viņaprāt, parāda Karostas raksturu, bet trešais ir saprātīgs izaicinājums.

Pilsētas galvenais arhitekts konkursa pirmās un trešās vietas ieguvēju darbus raksturo kā idejiski ļoti līdzīgus. Indulis šos darbus vērtē kā mūsdienīgu pilsētvides papildināšanu ar sabiedrībai atvērto telpu principu, izmantojot tādus pilsētvides elementus kā pilsētas laukumu, kopīgu telpu – patvērumu un panorāmas skatu platformas, lai satiktos Karostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!