Foto: AFP/Scanpix
Tirdzniecības sesijas ASV biržās otrdien noslēgušās ar ievērojamu indeksu pieaugumu. Savukārt Āzijas tirgos trešdien vērojams kritums pēc Japānas kredītreitinga pazemināšanas.

Indekss "Dow Jones Industrial Average" (DJIA) pieauga par 2,97 % līdz 11176,76 punktiem, "Standard & Poor's 500" - par 3,43% līdz 1162,35 punktiem, savukārt "Nasdaq " pieauga par 4,29 % līdz 2446,06 punktiem,informē aģentūra "Reuters".

Indeksu pieaugumu ietekmē spekulācijas, ka ASV Federālo rezervju sistēmas (FRS) vadītājs Bens Bernanke, tuvākajās dienās sniegs paziņojumu par jauniem pasākumiem, lai atbalstītu ASV ekonomiku. Tas, iespējams, izbeigtu nestabilo situāciju, kas novērota biržās pēdējo nedēļu laikā.

Bernanke teiks runu piektdien, 26. augustā banku konferencē Vaiomingā.

Nestabilitāte ASV biržās saglabājās kopš aģentūra "Standard&Poor's" 5. augustā pirmo reizi vēsturē samazināja kredītreitings ASV no augstākā "AAA " uz "AA +." Tas izraisīja kotācijas samazināšanos biržās ASV un pēc tam visā pasaulē.

Āzijas akciju indeksi trešdien samazinājās, pēc reitingu aģentūras "Moody's" lēmuma pazemināt Japānas valsts kredītreitingu no "Aa2" uz "Aa3".

Honkongas "Hang Seng " indekss saruka par 2,06% līdz 19,466,79 punktiem. Korejas KOSPI nokritās par 1.23% līdz 1754,78 punktiem. Indekss Šanhajas biržā "SSE Composite" samazinājās par 0,51% līdz 2541,09 punktiem. Japānas "Nikkei 225" samazinājās par 1,07%, līdz 8639,61 punktiem.

Japānas reitings tika pazemināts, ievērojot lielo valsts budžeta defizīta līmeni un pieaugošo valsts parādu.

"Mēs uzskatām, ka šis nav pēdējais reitingu pazeminājums, kas skars attīstītās valstis", paziņojis "ING Groep NV" analītiķis Tims Kondons. Tāpat eksperts uzskata, ka "Standard & Poor's " un "Fitch" , kas piešķīruši Japānai reitingu "AA" ar negatīvu prognozi, tuvākajā laikā arī varētu pazemināt šo novērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!