Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas vēstniecība Ukrainā ir sākusi aktīvu darbu, lai apzinātu to personu loku, kam būtu nepieciešama Latvijas piedāvātā palīdzība, apliecināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs vēstnieks Kārlis Eihenbaums.

Ir izveidots kontakts ar tiem, kas atbild par cietušo rehabilitāciju ārzemēs, skaidroja Eihenbaums. "Viņi ir informēti par Latvijas piedāvājumu un iespējām. Par šī piedāvājuma izmantošanu lems paši ukraiņi," viņš piebilda.

Vēl nav zināms, kāds finansējums šim mērķim būs nepieciešams, jo tas jālemj valdībai. Izskanējušas aplēses, ka palīdzības sniegšana varētu izmaksāt aptuveni 20-25 tūkstošus eiro. Izmaksas tiktu segtas no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem". Kā apstiprināja Eihenbaums, valdība par finansējuma piešķiršanu lems brīdī, kad Latvijā ieradīsies ārstējamie un būs skaidri zināmas viņu aprūpes izmaksas.

Jau ziņots, ka par Latvijas gatavību sniegt palīdzību Ukrainas protestos cietušajiem pirmdien pavēstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP).

Palīdzību jau sniedz Lietuva, savukārt šādu piedāvājumu izteikusi arī Polija, minēja Eihenbaums.

Vēstīts arī, ka Lietuvas valdība trešdien nolēmusi atvēlēt ievainoto Ukrainas protestētāju ārstēšanai un rehabilitācijai 150 000 litu (gandrīz 43 000 eiro) - trīsreiz vairāk, nekā ziņots iepriekš.
Lēmums palielināt palīdzības apmērus saistīts ar to, ka cietušo traumas un iekšējo orgānu bojājumi ir sarežģīti un to ir daudz. Šī nauda tiks ņemta no valdības rezerves fonda.

Kā pastāstījis veselības aizsardzības ministrs Vītenis Andrjukaitis, paredzams, ka izdevumi par medicīniskajiem materiāliem un rehabilitāciju būs lieli. Piemēram, acs protēze, kas nepieciešama trokšņa granātas sprādzienā Kijevā cietušajam protestētājam, maksā aptuveni 20 000 litu.

Lietuvā jau ārstējas vairāki cietušie, tostarp spīdzinātais Ukrainas opozīcijas mobilo patruļu jeb tā dēvētā Automaidana aktīvists Dmitro Bulatovs. Kopumā Lietuva plāno uzņemt 10 līdz 15 cietušos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!