Foto: Reuters/Scanpix
Provokācijas 16.marta pasākumu laikā Rīgā varētu rīkot ar Krieviju saistītas organizācijas, kuras no kaimiņvalsts saņem finansējumu, brīdina Drošības policija (DP).

DP portālu "Delfi" informēja, ka arī šogad atsevišķas personas un grupas plāno veikt provokatīvas akcijas ar mērķi šķelt sabiedrību un piesaistīt plašsaziņas līdzekļu uzmanību, spekulatīvā veidā attēlojot Latviju kā valsti, kurā notiek fašisma glorifikācija un atdzimšana.

Ar mērķi provocēt sabiedrību un izplatīt par Latviju tendenciozu informāciju, tiks rīkoti divi pasākumi.
Sestdien, 15.martā plānota "Nacisma baltās grāmatas" prezentācija. Šī grāmata ir vērtējama kā tendenciozs apkopojums par neonacisma un ksenofobijas izpausmēm 18 Eiropas valstīs, norāda DP.
Tradicionāli uz šiem pasākumiem, kas tiek organizēti neilgi pirms 16.marta, tiek ielūgti pārstāvji no Krievijas, Vācijas, ASV un citām valstīm, kā arī tiek aicināti ārvalstu žurnālisti, lai ar viņu starpniecību izplatītu negatīvu informāciju par Latviju un diskreditētu Latviju kā valsti, kurā atdzimst fašisms.

Savukārt 16.martā plānota apaļā galda diskusija par it kā notiekošo fašisma atdzimšanu Latvijā un citviet Eiropā, informē DP. Uz šo diskusiju arī aicināti dažādu ārvalstu pārstāvji.

Tāpat 16.martā tiešā Brīvības pieminekļa tuvumā biedrības "Apvienība pret nacismu" vārdā Josifs Korens rīkos pasākumu, kura mērķis ir provocēt leģionāru piemiņas gājiena dalībniekus ar izaicinošiem saukļiem vai aizskarošiem skaņu ierakstiem, brīdina drošības dienestā.

DP rīcībā esošā informācija liecina, ka "Latvijas antifašistiskās komitejas" (LAK) vadītājs Korens ir faktiskais šo protesta pasākumu organizators un koordinators Latvijā. Viņš ir arī Krievijas Federācijas finansētās kustības "Pasaule bez nacisma" (PBN) pārstāvis Latvijā.

PBN finansē Krievijas Federācijas kaimiņvalstīs izveidoto tā saucamais antifašistu organizāciju darbību un starp tās finansētajām organizācijām ir arī LAK un "Apvienība pret nacismu", informē DP.
Drošībnieku rīcībā esošā informācija liecina, ka no PBN saņemtie līdzekļi tiek izmantoti arī 16.martā plānoto pasākumu organizēšanai.

Ņemot vērā minēto, DP prognozē, ka antifašistu organizāciju un to pārstāvju aktivitātes arī šogad būs vērstas uz sabiedrības šķelšanu, aizbildinoties ar cīņu pret pašu radīto mītu par fašisma glorificēšanu Latvijā. Pastāv iespēja, ka, lai veicinātu savu mērķu sasniegšanu, 16.marta kontekstā šīs organizācijas centīsies izraisīt asociācijas arī ar Ukrainas notikumiem.

DP aicina kritiski izvērtēt publiskajā telpā izplatītos PBN paziņojumus, kā arī neiesaistīties dažādās provokācijās ne virtuālajā, ne reālajā vidē gan pirms 16.marta pasākumiem, gan to laikā.

Policija sola, ka stingri uzraudzīs pasākumus, kas plānoti 16.martā, kā arī pirms un pēc šī datuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!