Foto: LETA
Izskatīšanai Saeimas komisijās ceturtdien, 13. martā, nodota likumprojektu pakete, kuru deputāti izstrādājuši, lai stingrāk vērstos pret pēdējā laikā uzplaukušo tā dēvēto legālo narkotiku biznesu.

Likumā, kas regulē narkotisko, psihotropo un zāļu likumīgās aprites kārtību, plānots noteikt sintezētu psihotropo vielu definīciju un stingrāku šādu vielu aprites uzraudzību.

Savukārt Krimināllikumu un Administratīvo pārkāpumu kodeksu iecerēts papildināt ar normām, kas noteiks atbildību par psihoaktīvu vielu nelegālu tirdzniecību.

Proti, par sintezētu psihoaktīvo vielu nelikumīgu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un realizāciju vainīgajiem draudēs pat brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, bet gadījumos, kad minētās darbības izraisījušas cilvēka nāvi vai citas smagas sekas - brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem.

Savukārt Administratīvo pārkāpumu kodeksā iecerēts noteikt, ka sintezētu psihoaktīvu vielu nelikumīgu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu un izplatīšanu fiziskajām personām var piemērot naudas sodu līdz 500 eiro, bet juridiskajām personām - naudas sodu līdz 14 000 eiro.

Turklāt juridisko personu jeb dažādu SIA un citu komercsabiedrību valdes locekļiem par nodarbošanos ar tā dēvēto legālo narkotiku biznesu varēs atņemt tiesības ieņemt amatus komercsabiedrībās.

Jau vēstīts, ka Rīgā pēc "legālo" narkotiku lietošanas bojā gājis kāds jaunietis, kas uzjundījis sabiedrības sašutumu.

Aktīvisti plašā akcijā centās bloķēt "spaisu" veikalus, bet policija pastiprinājusi reidus šajās tirdzniecības vietās.

Tāpat Slimību profilakses un kontroles centrs noteicis aizliegumus jau vairāk nekā 10 vielām, kas izmantojamas "legālo narkotiku" pagatavošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!