Foto: AFP/Scanpix

14. martā Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs tikās ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LRTK) biedriem, lai diskutētu par ekonomiskās sadarbības un jaunu eksporta tirgu iespējām Līča reģiona valstīs.

Tikšanās laikā ar uzņēmējiem, ārlietu ministrs vērsa uzmanību uz nepieciešamību diversificēt eksporta tirgus un īpaši aicināja uzņēmējus apsvērt iespējas par sadarbības padziļināšanu ar tādām valstīm kā Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Saūda Arābija, Omāna, Katara, Kuveita, kā arī citām reģiona valstīm.

Ārlietu ministrs atzinīgi novērtēja Latvijas uzņēmēju interesi par Līča reģiona valstīm un atzīmēja, ka šobrīd Latvijai šis ekonomiski ir prioritārs reģions, ārpus tradicionālajiem Latvijas ārvalstu tirgiem.

Tikšanās laikā ministrs ar uzņēmējiem, kuri pārstāvēja pārtikas, loģistikas, konsultāciju, farmācijas, agroķīmijas, kokrūpniecības, transporta, kosmētikas un citas tautsaimniecības nozares, apsprieda Līča valstu reģionu eksporta tirgus perspektīvas, jaunos izaicinājumus, vietējā tirgus specifiku un biznesa praksi. Uzņēmēji norādīja, ka šim reģionam ir liels potenciāls uzņēmējdarbībai un sakaru veidošanai.

Rinkēvičs informēja par plānoto diplomātiskās pārstāvniecības atvēršanu Apvienotajos Arābu Emirātos šā gada pirmajā pusgadā, kas kalpos par atbalsta punktu uzņēmējiem, meklējot kontaktus šajā valstī.

Uzņēmēji pateicās Ārlietu ministram par līdzšinējo sekmīgo sadarbību uzņēmēju interešu aizstāvībai un izteica pozitīvu novērtējumu par atbalstu konsulāro jautājumu risināšanā.

Pašlaik ekonomiskā sadarbība un tirdzniecības apgrozījums ar Līča reģiona valstīm kopumā ir neliels un sastāda tikai 1,89% no Latvijas kopēja preču apgrozījuma, tomēr salīdzinoši ar 2012. gadu, tas ir palielinājies, kad tas bija tikai 1,24%.

Šī ir ceturtā LRTK biedru diskusija ar ārlietu ministru. Iepriekšējās diskusijas bija par Latvijas uzņēmēju iespējām un interesēm Ziemeļāfrikā, Latīņamerikas un Āzijas reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!