Sakarā ar notikušo nelaimi Mežaprakā, kad bojā gāja septiņgadīgs bērns, pakļūstot zem izklaides vilcieniņa, Mežaparka iedzīvotāji vēršas gan Rīgas domē, gan Satversmes tiesā un pie Tiesībsarga ar prasību kontrolēt drošību Mežaparka iedzīvotājiem un apmeklētājiem.

Mežaparka iedzīvotāju Rīgas domei (RD) sūtītā vēstule adresēta RD priekšsēdētājam Nilam Ušakovam, RD Nacionālās Apvienības frakcijai un RD Vienotības frakcijai.

1. Vēstule Rīgas domei

"Jau pirms ilgāka laika vērsāmies gan Rīgas domē, gan domes frakcijās par situāciju Mežaparkā, Pāvu ielā. 

Tā vietā, lai kontrolētu satiksmes plūsmu un izskaustu "caurbraucējus", kas neievēro ātruma ierobežojumus, "Rīgas Meži" izveidoja nelikumīgus šķēršļus Pāvu ielas iedzīvotājiem piekļūšanai savām dzīves vietām pa īsāko un drošāko ceļa posmu ar savām automašīnām. 

Pēc tam izsniedza arī mistiskas caurlaides un izveidoja garāko un nedrošāko maršrutu Mežaparkā, kur braukšana ar auto notiek pa ceļiem, kur nav gājēju zonas un kur aktīvi sporto (riteņbraucēji, skrējēji, skrituļotāji), šķērsojot visnoslogotāko krustojumu Ostas prospektā un Atpūtas ielas krustojumā (kafejnīca "Meža puķe").

Visu šo laiku esam novērojuši, ka Mežparkā pa Ostas prospektu joprojām notiek nekontrolēta aktīva satiksme, kā arī notiek preču piegāde pa Atpūtas ielu līdz pat Kokneses ielai.

Visbeidzot, skumji un traģiski, bet likumsakarīgi, "Rīgas Mežu" nespējai kontrolēt situāciju, ļaujot bez līgumiem pārvadāt pasažierus ar tūrisma vilcieniņu, notika nelaime, zem vilcieniņa pakļūstot septiņgadīgam bērnam.

Mēs, Pāvu ielas iedzīvotāji, vēršamies pie Jums ar lūgumu steidzamā kārtā veikt pārbaudi/pieprasījumus un skaidrojumus no PU SIA "Rīgas Meži" valdes par esošo situāciju, proti, ka bez juridiska pamata Mežaparka teritorijā tiek veikta uzņēmējdarbība, kā arī uzstājam, lai tiek pieprasīti visi līgumi un veikta uzņēmējdarbības inspekciju visiem uzņēmumiem, kuri sniedz savus pakalpojumus Mežaparkā, - saukt vainīgos pie atbildības!"

2. Iesniegums Satversmes tiesai un Tiesībsargam (tiek gatavots)

"Izstrādājot un realizējot Mežaparka lokālplānojumu un nosakot jaunu braukšanas kārtību Mežaparkā, sākot ar 2013.gada 1.janvāri, tiek aizskārtas sekojošas Pāvu ielas iedzīvotāju pamattiesības, kas noteiktas Latvijas Republikas Satversmē.

Satversmes 91.pants. Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā. Cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Pāvu ielas iedzīvotājiem ar savu transportu tiek apgrūtināta piekļuve īpašumiem un dzīves vietām pa īsāko, drošāko, pierastāko un loģiskāko ceļu. Šāds stāvoklis uzskatāms par laika, ērtību un finansiālu zaudējumu vai diskrimināciju, salīdzinot ar citiem cilvēkiem, kuriem šādu mākslīgu apgrūtinājumu nav.

Satversmes 97.pants. Ikvienam, kas likumīgi uzturas Latvijas teritorijā, ir tiesības brīvi pārvietoties un izvēlēties dzīvesvietu.

Pie Pāvu ielas iedzīvotājiem nevar piekļūt radi, draugi un ciemiņi ar savām automašīnām, praktiski pārvēršot Pāvu ielu par slēgtu teritoriju vai geto. Tādējādi Pāvu ielas iedzīvotājiem ierobežota brīva komunikācija un satikšanās ar citiem, kas uzskatāms par cilvēka tiesību ierobežošanu un diskrimināciju, salīdzinot ar citiem cilvēkiem.

Satversmes 93.pants. Ikviena tiesības uz dzīvību aizsargā likums. Satversmes 111.pants. Valsts aizsargā cilvēku veselību un garantē ikvienam medicīniskās palīdzības minimumu.
Pāvu ielas iedzīvotājiem apgrūtināti vai pat neiespējami saņemt pakalpojumus, neatliekamo medicīnisko palīdzību, glābšanas dienestu palīdzību u.t.t. transporta ierobežojumu dēļ, kas kritiskās situācijās var būt liktenīgi. Noteiktais maršruts ir daudz garāks un ilgāks, bet atsevišķas brauktuves daļas mežā pirms Pāvu ielas glābšanas tehnikai, piemēram, ugunsdzēsēju mašīnai, visticamāk nebūtu izbraucamas. Šo brauktuvi nevar uzskatīt par atbilstošu ielu un ceļu standartiem, jo tā ir pārāk šaura un aizaugusi ar krūmiem, divām mašīnām samainīties ir neiespējami.

(Iesniegumā minēti arī citi Satversmes pantu pārkāpumi.)

Mežaparka Pāvu ielas iedzīvotāju pretenzijas un prasības.

1. Pieprasām, plānojot Kultūras un atpūtas parka attīstību un veicot jebkuras darbības Kultūras un atpūtas parkā, ievērot Latvijas Republikas Satversmi un tajā noteiktās cilvēku pamattiesības attiecībā pret Pāvu ielas iedzīvotājiem.

2. Protestējam pret ar mums nesaskaņotām un nelikumīgām Mežaparka zonējuma izmaiņām, vēsturisko Pāvu ielas dzīvojamo rajonu voluntāri iekļaujot Kultūras un atpūtas parka teritorijā.

3. Nepiekrītam mākslīgu apgrūtinājumu radīšanai Pāvu ielas privātīpašumiem, jo šādi apgrūtinājumi nav ierakstīti Pāvu ielas privātīpašumu Zemesgrāmatās.

4. Nepiekrītam promenādes izbūvei Pāvu ielas privātīpašumu teritorijā, jo:
- promenāde pasliktinātu mūsu dzīves kvalitāti, atgriežot mūs no brīvas
pieejas ezeram;
- mūsu privātīpašumu vērtība būtiski samazinātos;
- promenādes izbūves laikā pa Ķīšezera krastmalu pārvietotos un tajā
darbotos smagā tehnika, kas radītu iedzīvotājiem neciešamu troksni,
putekļus un citus traucējošus faktorus.

5. Nepiekrītam promenādes izbūvei publisko ūdeņu aizsargjoslas teritorijā – Ķīšezera krastmalā, jo tiktu radīti neatgriezeniski zaudējumi dabas ekosistēmai.

6. Pieprasām Kultūras un atpūtas parkā organizēt satiksmi un uzstādīt ceļa zīmes, nosakot īsāko, ierastāko, drošāko un loģiskāko braukšanas maršrutu no Pāvu ielas pa Atpūtas aleju un izbraukšanu uz Meža prospektu, vai izveidot jaunu, pēc iespējas īsāku ceļu virzienā uz Meža prospektu.

7. Līdz alternatīvas iebrauktuves organizēšanai no Meža prospekta, saglabāt iebrauktuvi pie Zooloģiskā dārza.

8. Nodrošināt neierobežotu piekļuvi Pāvu ielai pa īsāko ceļu operatīvajam transportam, pakalpojumu sniedzējiem un iedzīvotāju ciemiņiem.

9. Pieprasām segt Pāvu ielas iedzīvotājiem nodarītos finansiālos un morālos zaudējumus, pieprasām sekojošas kompensācijas no lokālplānojuma izstrādātājiem un Mežaparka apsaimniekotājiem – SIA „Rīgas meži”:
9.1. par papildus izdevumiem degvielai: 700 EUR uz vienu Pāvu ielas iedzīvotājiem piederošu automašīnu;
9.2. kompensāciju par laika zaudējumu: 720 EUR uz vienu Pāvu ielas iedzīvotāju (pieņemot, ka vid. alga 4 EUR/st un, ka gada laikā jaunajā maršrutā iztērētas 180 stundas – skat. augstāk);
9.3. morālā kompensācija par goda un cieņas aizskaršanu: 5000 EUR uz vienu Pāvu ielas iedzīvotāju.

10. Paziņojam, ka izmantosim visas likumīgās tiesības, ieskaitot publiskas akcijas, savu interešu aizstāvībai."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!