Selekcionāra Paula Sukatnieka pazīstamākās vīnogu šķirnes ir Dvietes zilā supaga un sukribe. Tās radītas tieši šeit - selekcionāra mājās "Apsītēs". Ilgus gadus viņa dzimtā vieta grima aizmirstībā, bet jau tagad tā atjaunota un pārvērsta muzejā, vēsta "Latgales Reģionālā televīzija".

Muzejā ir saglabāti Sukatnieka pieraksti, materiāli, par izveidotajām vīnogu šķirnēm, sarakste ar citiem vīndariem, kā arī daļa viņa bibliotēkas.

"Māja ir veca, bet stipra," stāsta P.Sukatnieka muzeja vadītāja Vanda Gronska. "Kad noņēmām reģipša uzklājumu, atklājās ļoti skaistas sienas, kas mājai piešķir romantisku un senatnīgu noskaņu. Tāpat esam iegādājušies jaudīgus, vīna darīšanai nepieciešamus darba rīkus," teic muzeja vadītāja.

Dvietieši labi atceras, ka Sukatniekam dzīvam esot, "Apsītes" dārzs varēja lepoties ar plašu vīnogu, koku, krūmu un ziedu kolekciju, kuru tagad atjaunot sākuši vietējie ļaudis. Joprojām dārzā aug vairākas Sukatnieka radītās vīnogu šķirnes. Daudzas no tām varēs degustēt jau šī gada vasarā, kad "Apsītēs" svinēs vīnogu kolekcionāra Paula Sukatnieka simts gadu jubileja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!