Foto: LETA

Tā dēvētās digitālās televīzijas krimināllietas prokurors Edvīns Piliksers vērsies ar iesniegumu pie sava priekšnieka Ērika Kalnmeiera un Latvijas Televīzijas (LTV), lūdzot atsaukt vai precizēt februāra sākumā raidījumā "Viens pret vienu" izskanējušo informāciju par viņam piemēroto disciplināro sodu, jo uz to bīdi tas jau bija "dzēsts" - prokurors vairs neskaitījās disciplināri sodīts.

4.februāra intervijā Kalnmeieram, jautāts vai ģenerālprokurors pateiks "paldies" un piešķirs naudas balvu Pilikseram, kad viņš dosies pensijā. Kalnmeiers atbildēja, ka nē, jo to neļaujot iekšējais normatīvs - Pilikseram esot uzlikts disciplinārsods par neatļautu automašīnas novietošanu, izriet no portāla "Delfi" rīcībā nonākušā iesnieguma.

Prokurors Piliksers disciplināri tika sodīts par to, ka 2011.gada martā brīvdienās bija devies strādāt un bez atļaujas brīvajā prokuratūras auto stāvvietā novietojis savu automašīnu. Ģenerālprokuratūras atestācijas komisija atzina, ka Piliksers šādi pieļāvis pārkāpumu un uz mēnesi piemēroja viņam mēnešalgas samazināšanu par 1,5% apmērā. Taču Piliksers šo lēmumu pārsūdzēja tiesā, kas pirmajā instancē lēmumu atzina par prettiesisku. Spriedums pārsūdzēts apelācijas kārtībā.

Iesniegumā, kas 11.februārī nosūtīts gan Kalnmeieram, gan LTV, Piliksers norāda, ka minētais disciplinārsods viņam piemērots 2011.gada 17.jūnijā. Prokuratūras likums noteic - ja gada laikā pēc disciplinārsoda piemērošanas, izņemot gadījumu, kad prokurors tiek atbrīvots no amata, viņam nav uzlikts jauns disciplinārsods, tad prokurors neskaitās disciplināri sodīts. "Man nav bijuši uzlikti nekādi citi disciplinārsodi ne pirms, ne pēc 2011.gada 17.jūnija. Tātad, atbilstoši Prokuratūras likumam, es neskaitos disciplināri sodīts no 2012.gada 17.jūnija," iesniegumā norāda Piliksers.

Piliksers norāda, ka prokuratūrā nav tādu iekšēju normatīvu, kuri apgalvotu Prokuratūras likumam pretējo, tāpēc Kalnmeiera izteikumi raidījumā šī gada februāri ir bijuši nepatiesi, uzsver prokurors Piliksers.

"Citkārt šai intervijas satura daļai nepiegrieztu vērību, taču saistībā ar šogad gaidāmo manis atbrīvošanu no prokurora amata [Piliksers sasniedzis pensijas vecumu], tādas ziņas, ar sabiedriskās televīzijas starpniecību, būtiski aizskar ne tikai manas tiesības no 2012.gada 17.jūnija vairs neskaitīties disciplināri sodītam, bet arī manas tiesiskās intereses darba tirgū pēc atbrīvošanas no prokurora amata," iesniegumā uzsver Piliksers.

"Ģenerālprokurora televīzijā izteiktie nepatiesie apgalvojumu liek sabiedrībai noprast, ka prokurors pēc šī jau minētā gadījuma ir sodīts vēlreiz," satraucas Piliksers.

"Turklāt visaugstākajā līmenī un tādā pakāpē, ka tas pat esot aizliedzošais šķērslis visa mana pienesuma prokuratūrā nostrādātajos gados, iespējams, pozitīvai novērtēšanai. Tas nepelnīti rada sabiedrībai par mani kopumā negatīvu iespaidu," ir sarūgtinās Piliksers.

Nobeigumā Piliksers iesnieguma adresātiem lūdz novērst viņam radīto kaitējumu, atsaucot iepriekš publicētās ziņas vai precizēt tās.

Sarunā ar portālu "Delfi" Pilksers atzina, ka Kalnmeiers uz šo iesniegumu nav sniedzis nedz rakstisku, nedz mutisku atbildi.

Likums nosaka, ka tā būtu jāsniedz mēneša laikā, taču kopš iesnieguma nosūtīšanas pagājis krietni ilgāks laiks. Savukārt LTV norādīts, ka šo apgalvojumu, kas liek domāt, ka Piliksers joprojām ir disciplināri sodīts, nav izteikusi žurnāliste, bet gan Kalnmeiers, tāpēc šis apgalvojums būtu jāatsauc vai jāprecizē tieši viņam. Televīzija gan norādījusi, ka ir gatava Kalnmeiera precizējumu, ja viņš tādu vēlēsies sniegt, pārraidīt.

Piliksers par tālāko rīcību un iespējamo tiesāšanos vēl nav domājis. Viņš sarunā ar portālu "Delfi" norādīja, ka šobrīd viņam ir citas rūpes. Jāatgādina, ka tā dēvētajā digitālās televīzijas krimināllietā šobrīd norit debates.

"Sakarā ar to, ka Piliksera kungs piemēroto disciplinārsodu ir pārsūdzējis Administratīvajā tiesā, tad līdz tiesvedības pabeigšanai komentāri netiks sniegti," portālam "Delfi" norādīja prokuratūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!