Foto: PantherMedia/Scanpix
Iespējams, Darba likumā varētu tikt noteikts, ka mazu bērnu vecākiem ir tiesības reizi ceturksnī izmantot tiesības uz īslaicīgu prombūtni no darbavietas, lai apmeklētu bērnudārzā vai skolā notiekošus pasākumus vai aizvestu mazuli iepriekš plānotā vizītē pie ārsta.

Tāpat vecākiem likumā varētu tikt noteiktas tiesības izmantot īslaicīgu prombūtni bērna akūtas saslimšanas vai citos ar bērnu veselību saistītos ārkārtas gadījumos.

Tas izriet no Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē notikušajām debatēm par uz Darba likuma otro lasījumu iesniegto deputātes Ingas Bites priekšlikumu.

Arī deputāte Inita Bišofa (RP) ir iesniegusi priekšlikumu, kas labvēlīgs vecākiem - viņa rosina likumā noteikt, ka darbiniekiem, kam ir nepilngadīgi bērni, divas reizes gadā ir tiesības saņemt apmaksātu brīvu dienu bērna pirmsskolas vai skolas pasākumu, vai ārsta apmeklēšanai.

Bite savu priekšlikumu pamato ar to, ka patlaban likums paredz tiesības uz īslaicīgu prombūtni grūtniecēm, kam nepieciešams apmeklēt ārstu. "Tomēr ir diezgan daudzas situācijas, kad arī vecākiem ir nepieciešams īslaicīgi atrasties ārpus darbavietas," sacīja deputāte, norādot, ka, protams, arī privātie komersanti bieži izrāda pretimnākšanu un atļauj vecākiem apmeklēt, piemēram, Mātes dienas koncertus. Taču šādās situācijās, lūdzot atļauju ātrāk iet prom no darba, vecāki nereti jūtoties nostādīti lūdzēja lomā.

Uzņēmēju organizāciju - Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Latvijas Darba devēju konferderācijas - pārstāvji gan minētos priekšlikumus neatbalsta un uzsver, ka, piemēram, bērna saslimšanas gadījumā vecāki var izmantot darba nespējas "lapu".

Tikmēr Bišofa zināja teikt, ka, piemēram, kādā no Latvijā strādājošajiem lielveikalu tīkliem darbinieces, kam ir mazi bērni, tiekot brīdinātas, ka par "slimības lapu" bērna slimības dēļ var tikt atlaistas.

Galīgo lēmumu par Bites un Bišofas priekšlikumiem komisijas deputāti vēl nepieņēma, tomēr sēdē notikušās debates liecina, ka vairums deputātu šos ierosinājumus sliecas atbalstīt. Tiesa gan, likumā varētu tikt noteikti arī atsevišķi ierobežojumi īslaicīgas prombūtnes vai papildu brīvdienu izmantošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!