Foto: Reuters/Scanpix

No 9.maija līdz 22.maijam Latvijas teritoriālajos ūdeņos paredzētajās starptautiskajās Jūras spēku mācībās "Open Spirit 2014" piedalīsies 26 kuģi no 13 valstīm, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Gadskārtējo mācību, kuras rotācijas kārtībā notiek kādā no Baltijas valstīm, uzdevums ir attīrīt kuģošanas ceļus un zvejošanas rajonus no jūras dzelmē palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot štābu, mīnu kuģu un to ūdenslīdēju-atmīnētāju komandu sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

Latvijas Jūras spēku flotiles vadītajās mācībās piedalīsies 26 kuģi, piecas ūdenslīdēju komandas un štābu personāls no 13 valstīm, kā arī divām mīnu kuģu vienībām - Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras ("Baltron") un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas. Mācību norisei sekos arī militārie novērotāji no Turcijas un Ķīnas.
Mācību uzdevumus kuģi veiks vairākās grupās.

"Open Spirit 2014" aktīvā jūras fāze noritēs no 12.maija līdz 22.maijam Irbes jūras šaurumā, kā arī Latvijas rietumu piekrastē netālu no Liepājas, kur darbosies kuģu ūdenslīdēju-atmīnētāju grupa. Pirms un pēc aktīvās fāzes kuģi atradīsies Ventspils ostā.

Ventspilnieki un pilsētas viesi ar vairāk nekā 20 mācībās iesaistītajiem kuģiem varēs iepazīties, gan tiem ienākot ostā 9.maija rītā, gan arī Atvērto kuģu dienā, kas Ventspils promenādē notiks 10.maijā un 11.maijā.

Pēdējo reizi mācības "Open Spirit" Latvijas teritoriālajos ūdeņos notika 2011.gadā, kad tajās piedalījās vairāk nekā 20 kuģu un 800 jūrnieku no 11 valstīm, atrodot un iznīcinot 45 jūras mīnas un divas torpēdas. Šogad plānotās mācības Latvijas vadībā notiks jau septīto reizi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!