Foto: DELFI

Labklājības ministrija (LM) šodien izsūtījusi Valsts policijai vēstuli ar lūgumu pārbaudīt otrdien, 6.maijā, laikrakstā "Diena" publicēto informāciju saistībā ar bērnu adopciju uz ārvalstīm, aģentūrai LETA pastāstīja LM Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā referente Ivita Krastiņa.

Laikraksts otrdien vēstīja par diviem ārvalstu adoptētājiem, kuriem bērnu adopcijas process Latvijā radījis lielas izmaksas. Kādam itāliešu pārim esot bijis jāsamaksā 1000 eiro par bērna adopciju. Laikrakstā teikts, ka tiesas sēdē, kurā bija paredzēts lemt par 13 gadus vecas latviešu meitenes adopciju, bērns paziņojis, ka nevēlas tikt adoptēts. Pēcāk itāliešu pāris Viesītes novada bāriņtiesas pārstāvēm vaicājis, par ko viņi samaksājuši 1000 eiro.

Savukārt kādas amerikāņu viesģimenes mamma latviešu meitenei, kura ar aģentūras starpniecību ciemojusies pie ģimenes vasaras brīvlaikā, esot sacījusi šādus vārdus: "Tu mums izmaksāji 30 000 dolāru un tagad saki, ka negribi tikt adoptēta?"

Ministrija vērsusies policijā, lai pārbaudītu šos apgalvojumus, un pēc informācijas saņemšanas no tiesībsargājošajām institūcijām sola informēt sabiedrību.

LM speciāliste Krastiņa norāda, ka līdz šim Valsts policija nav konstatējusi likuma pārkāpumus adopcijas jomā, tostarp pārkāpumus, kas saistīti ar finanšu līdzekļiem. Viņa uzsver, ka adopcijas process Latvijā ir bez maksas. Ārvalstu adoptētājiem ir jāsedz ceļa izdevumi uz un no Latvijas adopcijas procesa laikā vismaz divas reizes. Viena vīzīte ir saistīta ar ierašanos Latvijā uz bērna pirmsadopcijas aprūpi, bet otra - ar ierašanos uz adopcijas apstiprināšanu tiesā. Tāpat ārvalstu adoptētājiem ir jāsedz uzturēšanās izdevumi un tulka pakalpojumi šajā laikā.

Kā ziņots, LM noraida publiskajā telpā izskanējušo informāciju par bērnu iespējamo tirgošanu uz ārvalstīm, nosaucot apgalvojumus par audžuģimeņu beztiesiskumu un bāriņtiesu uzpirkšanu par "klaji necienīgiem pret audžuģimenēm un iestādēm kopumā, kuras rūpējas par bez vecāku gādības palikušiem bērniem un viņu iespējām augt ģimenē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!