Foto: DELFI

Ventspils mērs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") uzskata, ka uz viņu tiek izdarīts politisks spiediens ar mērķi neļaut runāt par faktiem attiecībā uz NATO jūrnieku uzvedību pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī.

Reaģējot uz Lemberga pēdējā laika izteikumiem par NATO, kā arī viņa rīcību, lūdzot NATO ģenerālsekretāru Andersu Fogu Rasmusenu atvainoties par NATO jūrnieku nepieņemamu uzvedību Ventspilī, vairākas valsts amatpersonas ir nosodījušas šādu Lemberga rīcību, bet aizsardzības ministrs Raimons Vējonis (ZZS) plāno pieprasīt sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomi, lai izvērtētu Lemberga darbības un lemtu par rīcību.

Valdību veidojošās partijas piektdien ārkārtas koalīcijas sēdē plāno diskutēt par drošības stāvokļa novērtējumu pašvaldībās, tostarp plānots izvērtēt Ventspilī notikušos incidentus, kuros iesaistīti NATO karavīri. Sanāksmē plānots pārrunāt arī Lemberga izteikumus par NATO karavīriem.

"Tiek izdarīts totāls politisks spiediens uz mani, lai man aizbāztu muti un neļautu runāt par faktiem," atzina Lembergs.

Komentējot Vējoņa pausto, ka Lemberga izteikumi rada draudus Latvijas drošībai, Ventspils mērs norādīja: "Vējoņa kungs nezina situāciju, kāda bija Ventspilī, kad piedzērušies NATO kara flotes jūrnieki devās brīvsolī pilsētā".

Lembergs uzskata, ka viņa izteikumi nevar radīt apdraudējumu valsts drošībai. "Apdraudējumu var radīt tas, ka militārpersonas stiprā alkohola reibumā rupji pārkāpj Latvijas likumus un piedzērušās atgriežas uz kara kuģa, uz kura ir lielgabali un cits militārais aprīkojums," norādīja Lembergs. Pašvaldības policija novērojusi gadījumu, kad kāds jūrnieks bijis tik stiprā alkohola reibumā, ka uz kuģi devies četrrāpus, piebilda Ventspils mērs. Viņš atzina, ka valsts amatpersonām derētu parunāt ar Ventspils pašvaldības policistiem, lai gūtu pilnīgu priekšstatu par situāciju, kāda aizvadītās nedēļas nogalē bijusi Ventspilī.

Bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs Saeimas deputāts Artis Pabriks (V) neizslēdz, ka Ventspilī notikušie incidenti ar NATO karavīriem bijuši provokācijas. To komentējot, Lembergs norādīja: "Ne manā, ne pašvaldības policijas rīcībā nav ziņu, ka jūrnieki būtu piedzirdīti piespiedu kārtā no ventspilnieku puses. Varbūt Pabrikam ir tāda informācija".

Jau ziņots, ka no 9.maija līdz 22.maijam Latvijā norisinās starptautiskā mīnu meklēšanas operācija "Open Spirit 2014". Tās sākumfāzē pagājušās nedēļas nogalē Ventspils ostā bija pietauvojušies NATO kuģi.

Pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā "Open Spirit 2014" iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā.

Aizvadītajā nedēļas nogalē par pilsētas saistošo noteikumu neievērošanu - pārsvarā par urinēšanu sabiedriskā vietā un atrašanos uz ielas ar atvērtu alkohola iepakojumu - sodīti 23 ārvalstu jūrnieki. Sodi bijuši galvenokārt piecu un 10 eiro apmērā, tie visi arī esot samaksāti.

Lembergs nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kurā par NATO karavīru izdarībām Ventspilī lūdzis Rasmusenu atvainoties visai Latvijai un Ventspils pilsētai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!