Foto: F64
Velorikšu vadītāju darbībā Rīgas Pašvaldības policija (RPP) līdz šā gada 20.maijam konstatējusi 39 pārkāpumus, informēja policijā.

Pērn visas sezonas laikā policija konstatējusi 117 gadījumus, kad velorikšu vadītāji nav ievērojuši noteikumus par speciāli pasažieru pārvadāšanai izgatavoto velosipēdu, kas paredzēti komercpakalpojumu sniegšanai, izmantošanu.

Kā informēja Rīgas domes Satiksmes departamentā, atbilstoši normatīvo aktu prasībām par pakalpojumu sniegšanu ar pasažieru velosipēdiem - velorikšām - līdz šā gada 20.maijam Rīgā izsniegtas kustības maršrutu atļaujas 46 velorikšām. "Ja salīdzinām ar pērno gadu, izsniegto atļauju skaits nav būtiski mainījies. Pērn līdz 20.maijam tika izsniegtas 48 atļaujas," norādīja departamenta pārstāve Ilze Dišlere.

Kā liecina RPP apkopotā informācija, šogad sešu velorikšu vadītāji nav varējuši uzrādīt vadītāja apliecību un kustības maršrutu atļauju, kas jāiesniedz pārbaudei pēc kontrolējošo institūciju darbinieka pieprasījuma. Pērn konstatēti 17 šādi gadījumi. Savukārt viens vadītājs šogad sodīts par pasažieru velosipēda kustības maršrutu atļaujā norādītā pasažieru skaita pārsniegšanu. Pagājušās vasaras laikā konstatēti četri šādi pārkāpumi.

2012.gada augustā pieņemtie noteikumi paredz, ka Rīgas pilsētā pasažieru velosipēdi drīkst braukt tikai šajos noteikumos noteiktajā kārtībā izsniegto pasažieru velosipēdu kustības maršrutu atļauju norādītajos maršrutos. Pērn par šo ierobežojumu neievērošanu sodīti 30 velorikšu vadītāji, šogad - četri.

Tāpat noteikumos minēts, ka pasažieru velosipēdu atļauts vadīt personai, kura nav jaunāka par 18 gadiem un ir saņēmusi vadītāja apliecību, kas dod tiesības vadīt velosipēdu. Pērn konstatēti 15 šīs prasības pārkāpumi, šogad - viens.

Velorikšām kustības atļauja tiek izsniegta, ja pakalpojuma sniedzējs ir iesniedzis Rīgas domes Satiksmes departamentā spēkā esoša apdrošināšanas līguma kopiju par attiecīgā pasažieru velosipēda vadītāja civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu par trešajām personām nodarītajiem zaudējumiem pasažieru velosipēda izmantošanas laikā. Pērn šo nosacījumu nav ievērojuši trīs, šogad - vienas velorikšas vadītājs.

Atļauja tiek izsniegta, ja pasažieru velosipēdam ir atbilstošs aprīkojums - piestiprināta numura zīme, tas ir aprīkots ar pirmās palīdzības aptieciņu, drošības jostu pasažieriem, gaismas virzienrādītājiem, baltas gaismas lukturi priekšpusē un diviem sarkaniem lukturiem aizmugurē, kā arī baltiem atstarotājiem, kas ļauj atpazīt transportlīdzekļa izmēru. Pērn kopumā par šīs prasības nav ievērotas 37 gadījumos, bet šogad šādi pārkāpumi nav konstatēti.

Kaut arī šogad nav reģistrēts neviens gadījums, kad velorikšām būtu neatbilstošs aprīkojums, drošības jostas un signāllukturi ne vienmēr tiek izmantoti. Pērn par šo noteikumu neievērošanu sodīti 23, šogad - deviņi velorikšu vadītāji.

Uz velorikšām joprojām nav atrodamas pakalpojuma sniedzēja vizītkartes un informācija par komercpakalpojuma maksu, kā arī lietošanas drošības noteikumi latviešu valodā un vismaz divās svešvalodās - pērn konstatēti 43 šādi pārkāpumi, šogad - jau 17.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!