Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izveidotā lielo investīciju projektu konsultatīvā komisija ir atklātības fikcija, kas politiķiem var kalpot kā publiska izkārtne uzraudzības darbības imitācijai, uzskata Sabiedrība par atklātību "Delna".

Skaidrojumā medijiem organizācija norāda, ka, veidojot komisiju, VARAM nav ievērojusi pretkorupcijas principus, kas ir atklātība, caurskatāmība, atbildīgums un sabiedrības līdzdalība. To apliecina fakts, ka komisijas izveides process noritēja aizklāti, tāpat gandrīz puse no komisijas locekļiem ir VARAM ierēdņi, kuri paši vēlreiz uzraudzīs sava darba atbilstību likumiem.

"Delna" uzsver, ka komisijas sastāvā nav iekļauti neatkarīgi iepirkuma eksperti, kas varētu izvērtēt no juridiskā aspekta projekta ietvaros paredzētos publiskos iepirkumus, kur pastāv vislielākie korupcijas riski. Tāpat komisijā nevarēja pieteikties un iesaistīties arī pilsoniskās sabiedrības pārstāvji.

Tieši iepirkumi ir VARAM un Valsts vides dienesta (VVD) vājais punkts, kura negatīvās sekas redzamas vairākos nesekmīgi realizētos sanācijas projektos, piemēram, Inčukalna gudrona dīķu un Liepājas karostas kanāla attīrīšana, atgādina organizācija.

Turklāt pastāv augsts risks, ka tieši projekta nekvalitatīvi realizēto iepirkumu dēļ, Eiropas Savienības finanšu līdzekļi vairāku desmitu miljonu apmērā būs jāatmaksā Latvijas nodokļu maksātājiem.

"Delna" apšauba komisijas izveides procesu un atsevišķu komisijas sastāvā iekļauto personu neatkarību. Īstenojot vienus no finansiāli apjomīgākajiem un sarežģītākajiem vides sanācijas projektiem Latvijā, VARAM jo īpaši jāievēro pretkorupcijas principus, tādējādi radot priekšnoteikumus efektīvas uzraudzības nodrošināšanā, norādīts paziņojumā

Organizācija vērsusies pie Vides konsultatīvās padomes, norādot uz problēmām tiesiskajā regulējumā, kas šobrīd neparedz pietiekošu kontroli pār sanācijas projektu realizāciju. Padome secināja, ka esošais normatīvais regulējums ir nepilnīgs un nesekmē vides aizsardzības mērķu efektīvu sasniegšanu.

Tādēļ Vides konsultatīvā padome aicinājusi VARAM izveidot darba grupu, kas strādās pie tiesiskā regulējuma risinājumiem. Ieguvēji no tā būtu gan uzņēmēji, kas savus pakalpojumus piedāvātu atbilstošā kvalitātē, gan sabiedrība, saņemot solīto – tīru un drošu vidi, uzskata "Delna".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!