Foto: LETA

Opozīcijā esošā politiskā apvienība "Saskaņas centrs" (SC) nevērsās pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa ar lūgumu neizsludināt pieņemto Satversmes preambulu un iespējamo rīcību izvērtēs pēc prezidenta oficiālā lēmuma par šiem Satversmes grozījumiem.

SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins sacīja, ka SC gaida oficiālo prezidenta lēmumu jautājumā par likuma izsludināšanu. Līdz tam laikam SC atturēsies no komentāriem par iespējamo rīcību, piebilda Agešins.

Iepriekš, uzreiz pēc Satversmes preambulas pieņemšanas Saeimā, Agešins žurnālistiem sacīja, ka ir iespējami vairāki rīcības scenāriji saistībā ar šiem likuma grozījumiem un katram no tiem ir savi plusi un mīnusi. Viens no variantiem būtu aicināt Valsts prezidentu neizsludināt likuma grozījumus, vēl esot iespēja vērsties Satversmes tiesā, kā arī virzīties uz referendumu, skaidroja Agešins. Tāpat varot nedarīt neko, lai neļautu valdošajai koalīcijai aktualizēt šo sev izdevīgo jautājumu visu vasaru, pauda politiķis.

Kopumā SC deputāti uzskata, ka Satversmes papildināšana ar preambulu ir solis pie sabiedrības etniskās sašķelšanās apzinātas padziļināšanas pirmsvēlēšanu periodā.

SC norāda, ka preambulā tiek apgalvots, ka Latvijas valsts izveidota, pateicoties tieši latviešu tautas gribai un tieši latviešu tautas pastāvēšanas labad. SC uzskata, ka preambulas teksts ir pretrunā ar Satversmes 2.pantu, kurā ir teikts: "Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai." Šajā pantā nav norādes uz Latvijas tautas etnisko izcelsmi - runa ir par visu Latvijas pilsoņu kopumu, neatkarīgi no tautības, uzsver Agešins.

"Mēģinājums atteikties no jēdziena "Latvijas tauta" par labu jēdzienam "latviešu tauta", pirmkārt, faktiski nozīmē pašu valsts pamatu graušanu. Otrkārt, ir pretrunā ar Satversmes tekstu un, treškārt, palielina starpetnisko spriedzi jau tā dramatiski sašķeltā sabiedrībā. Parlamenta vairākums likumdošanas līmenī ir gatavs sadalīt pilsoņus pareizajos un nepareizajos, īstajos un neīstajos," pauž politiķis.

Kā ziņots, prezidents Andris Bērziņš izsludinās Saeimas deputātu pieņemto Satversmes preambulu, aģentūru LETA informēja prezidenta preses padomniece Līga Krapāne.

Valsts prezidents izsludina Saeimā pieņemtos likumus ne agrāk kā desmitajā dienā un ne vēlāk kā 21.dienā pēc to pieņemšanas.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 19.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma Satversmes preambulu, kurā noteikts, ka Latvija izveidota, lai garantētu latviešu nācijas pastāvēšanu un nodrošinātu Latvijas tautas un ikviena brīvību un labklājību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!