Foto: F64

AS "Latvenergo" hidroelektrostaciju (HES) hidrotehnisko būvju remontdarbu veikšanai pazeminās ūdenslīmeni Ķeguma HES ūdenskrātuvē, informēja "Latvenergo".

Lai nodrošinātu Daugavas HES hidrotehnisko būvju drošu ekspluatāciju un veiktu atjaunošanas remontdarbus, Ķeguma HES ūdenskrātuvē laika periodā no šā gada 1.jūlija līdz 1.augustam uzturēs pazeminātu ūdens līmeni.

Pakāpeniska ūdens līmeņa pazemināšana sāksies 1.jūlijā. Ūdenslīmeņa pazemināšanai Ķeguma HES ūdenskrātuvē ir saņemta Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes saskaņojuma vēstule ar nosacījumiem, ka remontdarbu laikā ir pieļaujama ūdenskrātuves līmeņa pazemināšana līdz atzīmei 30,4 metri no absolūtās atzīmes (m/abs) ar nostrādes ātrumu, kas nepārsniedz 0,3 metrus stundā.

Ūdens līmeņa mainīgajā zonā vienlaikus ir plānots veikt Ķeguma HES kreisā krasta dambja nostiprinājuma izbūvi un Pļaviņu HES kreisā krasta lejas bjefa atbalsta sienas "LN1-4" betona virsmas remontu.

Remontdarbu veikšanai šajā periodā "Latvenergo" katru dienu tikai no plkst.17 līdz nākamās dienas plkst.7 pazeminās ūdens līmeni Ķeguma HES ūdenskrātuves mainīgā ūdens līmeņa zonā līdz augstuma atzīmei 30,4, kas ir par 0,85 metriem zemāk par minimālo ūdens līmeni (31,25 m.abs.) HES normālas ekspluatācijas laikā.

Aktuālais ūdens līmeņa izmaiņu statuss Daugavas HES ūdenskrātuvēs atrodams "Latvenergo" mājaslapā sadaļā "Aktualitātes".

Daugavas HES ūdenskrātuvēs līmenis regulāri tiek pazemināts gan apsekošanas, gan remonta darbos jau kopš katras hidroelektrostacijas uzcelšanas brīža. HES ūdenskrātuvēs betonēto nogāžu galvenie atjaunošanas darbi ir bojātā betona atkalšana, stiegrojuma attīrīšana, pretkorozijas apstrāde, papildu stiegrojuma montāža, betonēšana, virsmu aizsargpārklājuma uzklāšana, temperatūras un deformācijas šuvju remonts un izveide.

Hidrobūvju stiprināšanas tehnoloģija ir specifiska - periodā starp pavasara paliem un rudens lietavām ūdens līmenis Daugavā ir viszemākais, un remontdarbus iespējams veikt viskvalitatīvāk.

Atbilstoši Latvijas likumdošanai "Latvenergo" pienākums ir rūpēties par Daugavas HES hidrotehnisko būvju drošumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!