Foto: LETA
Apdraudējums eiroatlantiskajai telpai saistībā ar Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā saglabājas kā galvenā problēma Latvijas drošības kontekstā un noteiks Latvijas, NATO un ES rīcību tuvākajā laikposmā.

Tas teikts Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas ikgadējā ziņojumā Saeimai par Ministru kabineta paveikto un iecerēto darbību, kas otrdien tika skatīts valdībā.

Ziņojumā norādīts, ka Latvijai kopā ar sabiedrotajiem jāturpina stabilitātes un drošības stiprināšana eiroatlantiskajā telpā, sabiedroto drošības garantēšana, atbalsta sniegšana Ukrainai un pasākumu veikšana Krievijas atturēšanai no tālākas agresijas.

Tāpat Latvijai jāturpina sniegt savu pienesumu NATO, lai īstenotu alianses samita Velsā lēmumus. Latvijai jāreaģē uz izmaiņām starptautiskajā drošības vidē, kolektīvās aizsardzības stiprināšanai, kā arī jāstrādā pie iespējamiem papildu pasākumiem reģionā, teikts ziņojumā.

Straujumas ziņojumā minēts arī, ka Latvijai jāiestājas par ES militāro un civilo spēju attīstību, kas nepieciešamas starptautisku krīžu noregulējumam, kā arī par ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas efektivitātes veicināšanu. Šie pasākumi Latvijai jāaktualizē prezidentūras laikā Eiropas Savienības (ES) Padomē un gatavojoties aizsardzības jautājumiem veltītajai Eiropadomei 2015.gada jūnijā.

Ziņojumā arī uzsvērts, ka Latvijai jāturpina cieša sadarbība ar stratēģiskajiem partneriem ES - Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm, Vāciju un Poliju, kā arī jāstiprina stratēģiskā partnerība ASV drošības politikas un ekonomikas jomās. Savukārt attiecības ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm ir Latvijas prioritāte prezidentūras laikā.

Kā viens no būtiskākajiem ārlietu dienesta uzdevumiem saglabājas Latvijas ekonomisko interešu veicināšana, divpusējo ekonomisko kontaktu veidošana, Latvijas uzņēmumu interešu aizstāvība, jaunu eksporta tirgu apgūšana, īpaši Āzijā, Līča valstīs un Latīņamerikā, kā arī jaunu Latvijas vēstniecību atvēršana ekonomisko interešu īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!