Foto: LETA
Līdz ar 1. novembri Latvijā būs par vienu ieslodzījuma vietu mazāk. Tā kā brīvības atņemšanas vietās ir būtiski samazinājies kopējais ieslodzīto skaits, lai nodrošinātu efektīvu, tiesisku un ekonomiski lietderīgu ieslodzījuma vietu darbību, nolemts reorganizēt vairāku cietumu darbību un slēgt Šķirotavas cietumu, informē Ieslodzījumu vietu pārvalde (IeVP).

Notiesātos no Šķirotavas cietuma pārvieto uz Jēkabpils cietumu un Rīgas Centrālcietumu.

Šķirotavas cietuma likvidācija ļaus aizpildīt vakantos amatus Rīgas Centrālcietumā, Brasas cietumā un citās ieslodzījuma vietās un pilnvērtīgāk un kvalitatīvāk pildīt apsardzes, uzraudzības un resocializācijas funkcijas.

IeVP aprēķinājusi, ka, slēdzot Šķirotavas cietumu, tiks ietaupīti 234765 eiro gadā, ietaupītos līdzekļus ieguldīs ieslodzīto sadzīves apstākļu uzlabošanai citās ieslodzījuma vietās. Tas nodrošinās ieslodzītajiem starptautiskajām normām un standartiem atbilstošākus sadzīves apstākļus, tādējādi mazinot tiesvedības par neatbilstošiem sadzīves apstākļiem cietumos un maksātās kompensācijas no valsts budžeta līdzekļiem.

Pagājušajā gadā Finanšu ministrija samaksājusi kompensācijās vairāk nekā 35570 eiro.

„Šķirotavas cietuma infrastruktūra ir novecojusi, un būtu nepieciešami lieli finansiāli ieguldījumi, lai to renovētu. No saimnieciskā viedokļa tas nav lietderīgi”, uzskata Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure.

Brīvības atņemšanas vietās ir būtiski samazinājies kopējais ieslodzīto skaits, ja 2012. gada nogalē cietumos bija 6117 ieslodzīto, tad šā gada oktobrī teju par trešdaļu mazāk – 4766.

Pirms aizvēršanas žurnālistiem bija iespējams ielūkoties telpās, kas parasti ir slēgtas lielākajai daļai sabiedrības. Cietuma klubs, sporta zāle, ēdnīca, notiesāto dienaskārtība - piedāvājam ielūkoties fotogrāfijās no Šķirotavas cietuma iekšpuses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!