Foto: Shutterstock
Tiesnešiem, ja tie apzinās, ka nav bijuši godīgi sava amata pienākumu izpildē, ir pienākums būt atbildīgiem pret savu valsti un tiesu, tāpēc Administratīvo tiesnešu biedrība aicina šādus tiesnešus atstāt tiesneša amatu jau pirms galīgā nolēmuma krimināllietā spēkā stāšanās.

Tādējādi no tālākas apšaubīšanas tiks pasargāta tiesas reputācija un objektivitāte, teikts Administratīvo tiesnešu paziņojumā medijiem.

Paziņojumā norādīts, ka likums noteic: aizdomās par korupciju turētos tiesnešus atstādina no tiesas spriešanas, bet tie paliek tiesneša dienestā līdz galīgā nolēmuma spēkā stāšanās brīdim.

Tomēr tiesnešiem būtu no amatiem jāatkāpjas pašiem.

Ar paziņojumu biedrība nākusi klajā pēc tam, kad pagājušajā nedēļā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā  aizturēja Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Ivetu Bērziņu, kā arī veica kratīšanu viņas, kā arī vēl vairāku tiesnešu kabinetos.

Ģenerālprokurors ir ierosinājis krimināllietu. Augstākā tiesa sankcionējusi kratīšanas Rīgas apgabaltiesas tiesnešu kabinetos, norādīts paziņojumā.

„Šobrīd pastāvošās nopietnās aizdomas par korupciju tiesā, tāpat kā pati korupcija postoši ietekmē sabiedrības uzticēšanos tiesai. Korupcija ļauj apšaubīt tiesas objektivitāti un taisnīgumu, kas ir tiesu darbības pamats. Un pietiek tikai ar atsevišķiem korupcijas gadījumiem, lai neuzticēšanās izplatītos uz visām tiesām.," norāda biedrība.

Tāpat biedrība uzsver, ka Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība nosoda ikvienu korupcijas gadījumu, turklāt tai nav pieņemami, ka „tienesis savtīguma dēļ zaudē savu padotību tiesībām, pārkāpjot doto tiesneša zvērestu. Šādām personām nav vietas tiesneša amatā". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!