Foto: LETA

Valsts prezidents Andris Bērziņš darba vizītes laikā Igaunijā, kur tikās ar Baltijas valstu un Polijas prezidentiem, norādīja, ka ir jāatbalsta sadarbība ar tām austrumu valstīm, kuras vēlas sadarboties ar Eiropas Savienību (ES) un vienlaikus būt "patiesi neatkarīgas".

Ikgadējā Baltijas valstu un Polijas prezidentu tikšanās reizē tika pārrunāts reģiona drošības jautājums ne tikai no militārās drošības, bet arī enerģētiskās, digitālās informācijas un sabiedrības iekšējās drošības aspektiem. Tāpat tika diskutēts par jautājumiem, kuri ir saistīti ar Baltijas valstu transporta koridora izveidošanu, konkrēti minot "Rail Baltica" projektu, kura virzība paredzama jau piektdien, kad tiksies Baltijas valstu premjeri, uzzināja prezidenta Preses dienestā.

Tāpat liela nozīme sarunās tika pievērsta Austrumu partnerības jautājumam, kas būs viens no būtiskākajiem arī Latvijas prezidentūras ES Padomē laikā. Visi prezidenti bija vienisprātis, ka Austrumu partnerība ir ļoti būtisks instruments un tas ir nozīmīgs ne tikai Baltijai, bet visai ES, īpaši vēršot uzmanību uz Moldovas, Gruzijas, kā arī Ukrainas attiecību stiprināšanu gan ar ES, gan NATO.

Bērziņš tikšanās laikā uzsvēra, ka situācija kopš pagājušā gada 30.oktobrī notikušās Baltijas valstu prezidentu tikšanās ir dramatiski mainījusies, jo pasaule ir bijusi lieciniece Krimas aneksijai un Krievijas agresīvajiem centieniem Austrumukrainā, kā arī situācijas destabilizācijai Vidējos Austrumos. Prezidents arī vērsa klātesošo uzmanību, ka NATO lēmumi stiprināt kolektīvo drošību, īpaši austrumu robežas tuvumā, ir ļoti svarīgi ne tikai, lai tos izpildītu, bet arī lai pasaulei dotu skaidru signālu par alianses solidaritāti un vienotību.

Pārrunājot drošības un reformu situāciju Ukrainā, prezidents norādīja, ka Latvijai ir ļoti svarīgi atbalstīt Ukrainu visās jomās, sevišķi ņemot vērā ukraiņu lielo minoritāti Latvijā, kas jo vairāk nostiprina saiknes ar šo valsti, tomēr tikai un vienīgi pašu ukraiņu rokās ir lēmums par valsts tālāko attīstību un reformu ceļu. Vienlaikus Bērziņš atgādināja par arī nesen notikušo viņa oficiālo vizīti Gruzijā, vēlreiz uzsverot, ka ES un NATO nedrīkst mazināt interesi par Gruzijas turpmāko attīstību rietumu virzienā.

Bērziņš arī uzsvēra, ka Eiropas drošības un aizsardzības jautājumi tiks diskutēti nākamā gada jūnijā Eiropas Padomē, kas sakritīs ar Latvijas prezidentūru ES Padomē.

"Šajā laikā mēs viens otram vēlēsim laimīgu Jauno gadu, Latvijā mēs vēlēsim arī laimīgu prezidentūru," sacīja prezidents, iepazīstinot ar Latvijas prezidentūras prioritātēm.

Tāpat Bērziņš piebilda, ka vienlaikus Latvija ir ļoti daudz izdarījusi, lai stiprinātu starpvalstu attiecības ar Centrālāzijas valstīm, kā arī ekonomisko sadarbību ar Baltkrieviju un Kazahstānu, uzsverot, ka Latvijai ir būtiska šo valstu neatkarība un vēlme būt neatkarīgām, kas tās padara stipras.

"Mums ir jābūt proaktīviem, nevis noslēgtiem. Mums ir jāatbalsta sadarbība ar tām austrumu valstīm, kuras vēlas sadarboties ar ES un vienlaikus vēlas būt patiesi neatkarīgas," sacīja Bērziņš.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!