Foto: Saeimas administrācija

Lai arī sākotnēji viens no apstākļiem, ar ko tika pamatota nepieciešamība Saeimai iegādāties jaunu ēku, bija prezidentūras pasākumi, dažādu apstākļu dēļ parlamenta ievākšanās jaunajās telpās aizkavējusies un tos nāksies rīkot citur. Arī pēc Saeimas jaunās ēkas Jēkaba ielā 6/8 rekonstrukcijas, vairākiem deputātiem nāksies sēdēt vienā kabinetā, portālam "Delfi" stāsta Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (S).

Galvenais - nākamgad

Sākotnēji ēkas Jēkaba ielā 6/8, kas iepriekš bija iznomāta Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, rekonstrukciju bija plānots pabeigt līdz Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē. Taču, tā kā aizkavējās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas būvniecība, bibliotēka nevarēja atbrīvot telpas Jēkaba ielā. Tāpat rekonstrukciju aizkavēja iepirkuma pārsūdzības.

Saskaņā ar līgumu, rekonstrukciju plānots pabeigt līdz 2015.gada decembra beigām, saka Klementjevs.  Viņš min, ka šogad ēkas rekonstrukcijai varētu iztērēt aptuveni 200 tūkstošus eiro, bet lielāko summu - aptuveni trīs miljonus eiro plānots izmaksāt 2015.gadā. Ja būvnieki nespēs visu apgūt, daļu finansējuma varētu izmaksāt arī 2016.gadā.

Rekonstrukcijas darbu laikā atklājies, ka daudzas lietas nāksies restaurēt utt., darbu sarežģītību pamato Klementjevs.

Saeima iepriekš uzsvēra, ka jaunā ēka nepieciešama gan tāpēc, lai nodrošinātu ar darba telpām komisijas un deputātus, gan konferenču un tikšanos ar rīkošanai ar lielu dalībnieku skaitu, piemēram, ikgadējam Saeimas un NVO forumam. Tāpat jaunā ēka nepieciešama ES prezidentūras nodrošināšanai, lai 2015.gadā parlamenta telpās varētu rīkot prezidentūras ietvaros paredzētos pasākumus.

"Jēkaba ielā 6/8 plānots ierīkot konferenču telpas, kurās notiks apvienotās ES parlamentu komisiju sēdes, kurās piedalīsies līdz 150 dalībnieku un kurās nepieciešams nodrošināt sinhrono tulkojumu vienlaicīgi vairākās valodās. Esošajās telpās parlaments prezidentūras pasākumus nespētu nodrošināt," uzsvēra Saeimā.

To, ka Saeima nespēj noorganizēt visas konferences un sabiedrisko organizāciju forumus, apliecina arī Klementjevs. "Reprezentatīvās telpas nebūtu jāizmanto ikdienas pasākumiem," viņš uzsver.

Gan Saeimā, gan Ķīpsalā

Tagad gan skaidrs, ka prezidentūras pasākumi 2015. gada pirmajā pusē būs jārīko citur. Lielākā daļa pasākumu notiks Saeimas Sarkanajā zālē, kur jau ierīkota kabīne tulkiem, plānu klāsta Klementjevs.

Saskaņā ar Saeimas Preses dienestā stāstīto Saeima prezidentūras laikā rīkos sešas starpparlamentārās sanāksmes, tostarp vienu no vērienīgākajiem pasākumiem - nacionālo parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāju konferenci (COSAC), kas pulcēs vairāk nekā 300 dalībnieku.

Gandrīz tikpat lielu dalībnieku skaitu nākamgad Briselē pulcēs Parlamentārā konference par Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā, ko Saeima rīkos sadarbībā ar Eiropas Parlamentu. Savukārt ap 300 ES valstu parlamentu pārstāvji Rīgā ieradīsies uz Saeimas organizēto Kopējās ārējās un drošības politikas, kā arī kopējās drošības un aizsardzības politikas starpparlamentāro konferenci.

Rīgā plānotas arī Ekonomikas un digitālo lietu komisiju, kā arī Nodarbinātības un sociālo lietu komisiju priekšsēdētāju tikšanās. Tās notiks Saeimas galvenajā namā Jēkaba ielā 11.

Savukārt apjomīgākie pasākumi notiks Ķīpsalas Starptautiskajā izstāžu centrā. "Tas saistīts ar tehniskajām iespējām, jo, piemēram, COSAC ir vienīgais prezidentūras pasākums, kurā ir prasība nodrošināt tulkošanu visās Eiropas Savienības valodās un tādēļ telpās nepieciešams izvietot 24 tulku kabīnes, ko nav iespējams izdarīt Nacionālās bibliotēkas telpās," skaidro Saeimā.

Pārcels komisijas

Plānots, ka Saeimas jaunās ēkas pirmajā stāvā būs liela zāle ar vietām līdz 135 cilvēkiem, kā arī tajā varētu izvietot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju un Eiropas lietu komisiju, min Klementjevs.

Iepriekš deputāti sūdzējušies par saspiestību kabinetos, kur dažiem nākas sēdēt kopā trijatā. Tiesa gan, arī pēc ēkas rekonstrukcijas nebūs tā, ka katram deputātam būs savs kabinets, viņš saka.

Ēkā Jēkaba ielā 6/8 iepriekš atradās specializētie krājumi un reto izdevumu un rokrakstu lasītava, periodisko izdevumu lasītava, Letonikas lasītava u.c. Saeima ēku iegādājās par aptuveni 2,4 miljoniem eiro. To pēc projektēšanas biroja "Arhis" projekta rekonstruē būvkompānija  "Velve", un līgumcena ir 3,876 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

"Balta un gaiša tautas kalpu skatuve bez ēnām, dūmakaini caurspīdīgā ietvarā. Tumšās domas paliek ārpusē un izplēn. Tie ir trīs jaunās koncepcijas un domāšanas zīmola objekti, kas izvietoti kādreiz greznās bankas stāvos. Tās ir mūsu tautas priekšstāvju domu saskares un apmaiņu telpas un vienlaikus atdzimušās ēkas vizītkarte. Jaunais ienāk vecajā ar respektu, tomēr neslēpjot savu raksturu un progresa garu," par projektu savā mājaslapā vēsta "Arhis".

Saeimas valdījumā iepriekš bija četras ēkas - Jēkaba ielā 11, 16 un 10/12, kā arī Torņa ielā 3/5.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!