Foto: PantherMedia/Scanpix
Kultūras nozarē atalgojumu 2015.gadā iecerēts palielināt muzeju un arhīvu nozarē strādājošajiem, Latvijas Neredzīgo bibliotēkas un teātru tehniskajiem darbiniekiem, kā arī mūzikas nozares pārstāvjiem, informēja Kultūras ministrijā.

Šogad kultūras budžets kopumā palielināsies par 8,2 miljoniem eiro, un ministrija kā īpaši svarīgu izvirzījusi nozarē strādājošo motivācijas un konkurētspējas veicināšanu, izlīdzinot atalgojumu tajās kultūras nozarēs, kur pašlaik konstatēts viszemākais vidējais atalgojums pret citām iestādēm ar līdzīgu funkciju un pret vidējo sabiedriskajā sektorā strādājošā darba samaksu, kas 2013.gadā bija 766 eiro.

Kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde norādīja, ka 2015.gada budžetā šim mērķim plānoti 2,9 miljoni eiro.

"2015.gadā palielināsim atalgojumu tiem, kam situācija ir viskritiskākā - muzeju un arhīvu nozarēm, Latvijas Neredzīgo bibliotēkai, teātru tehniskajiem darbiniekiem, kā arī mūzikai, kas ir viena no starptautiskajai konkurencei visvairāk pakļautajām kultūras apakšnozarēm," paskaidroja KM.

Jau vēstīts, ka dažādām KM nozarēm budžetā paredzētais finansējuma pieaugums 2015.gadā ietver arī vienu miljonu eiro Latvijas simtgades programmai, 1,12 miljonus eiro iesākto kultūras objektu atvēršanai, 400 000 eiro Raiņa un Aspazijas gada projektu īstenošanai, 78 000 eiro Stūra mājas darbības turpināšanai, kā arī iepriekšējā budžeta ietvara likumā paredzēto finansējuma pieaugumu 2015.gadā – 1,29 miljonus eiro filmu uzņemšanai un 1,44 miljonus eiro Valsts kultūrkapitāla fonda darbībai. Šā gada valsts pamatbudžetā Kultūras ministrijai piešķirts 132 645 661 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!