Foto: stock.xchng
Par bezdarbību Jūrmalas pašvaldības būvinspektora Ralfa Morīša lietā sodītajām amatpersonām konkrētajā situācijā nav iespēju apstrīdēt sev nelabvēlīgo domes lēmumu, informēja Jūrmalas domē.

Domes Administratīvās komisijas priekšsēdētāja Voitkāne ir atbrīvota no darba trīs mēnešu pārbaudes laikā pēc stāšanās amatā. Domē skaidro, ka sakritības dēļ tas noticis tikai dienu pirms Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kratīšanas būvinspektora Morīša darba vietā - 18.decembra Jūrmalas pilsētas domes sēdē Voitkāne tika apstiprināta Administratīvās komisijas priekšsēdētājas amatā.

Saskaņā ar Darba likuma 47.pantu darba devējam ir tiesības uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš bez pienākuma norādīt uzteikšanas iemeslus. Ņemot vērā notikušā apstākļus, Administratīvās komisijas priekšsēdētāja ir zaudējusi darba devēja uzticību, un tāpēc pieņemts lēmums par darba attiecību pārtraukšanu. Šādā gadījumā normatīvie akti neparedz lēmuma pārsūdzēšanu vai prasības celšanu tiesā, skaidro domē.

Savukārt Jūrmalas domes pašreizējam izpilddirektoram Arturam Grantam un bijušajai izpilddirektorei Guntai Smalkajai izteiktie aizrādījumi nav klasificējami kā disciplinārsods, jo lietas noilguma dēļ disciplinārsodu - piezīmi vai rājienu - piemērot vairs nebija iespējams. Saskaņā ar Darba likuma 90.pantu piezīmi vai rājienu izsaka ne vēlāk kā viena mēneša laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas, bet ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no pārkāpumu izdarīšanas dienas. Ņemot vērā, ka pārkāpums konstatēts 2013.gada novembrī, šajā lietā iestājies noilgums. Tomēr arī aizrādījumi tiek vērtēti ikgadējās darba izvērtēšanas procesā, analizējot darbinieku kompetenci, rīcību un atbilstību amatam, paskaidroja Jūrmalas domē.

Grants pastāstīja, ka jūtas līdzatbildīgs par notikušo un, viņaprāt, sodītās personas "saņēmušas pēc nopelniem". Viņš atzīst, ka viņam kā tā brīža Morīša Disciplinārlietas komisijas vadītājam vajadzēja nodrošināt kontroli pār Personāla nodaļas vadītājai dotā uzdevuma izpildi. "Paļāvība uz Personāla nodaļas vadītājas kompetenci un godprātīgu attieksmi pret darbu šajā reizē neattaisnojās, tāpēc es kā komisijas vadītājs pilnībā respektēju izteikto aizrādījumu. Pašlaik uzdevumu izpildes kontrolei tiek pievērsta pastiprināta uzmanība, varu apliecināt, ka šādas situācijas pašvaldībā vairs nav iespējamas," uzsver Grants.

Izteikto aizrādījumu šajā situācijā respektē arī Smalkā, apliecināja Jūrmalas domē.

Ar Voitkāni, kura atbrīvota no pašvaldības Administratīvās komisijas vadītājas amata, sazināties neizdevās.

Jau ziņots, ka par bezdarbību Jūrmalas pilsētas pašvaldības būvinspektora Morīša 2013.gada disciplinārlietā Jūrmalas dome nolēmusi sodīt trīs pašvaldības amatpersonas, tai skaitā atbrīvot no darba pašvaldības Administratīvās komisijas priekšsēdētāju Voitkāni.

Kā informēja domē, izmeklējot pašvaldības amatpersonu atbildību par koruptīvā nodarījumā aizdomās turētā Morīša nesodīšanu par iepriekš konstatētajiem pārkāpumiem, pie atbildības par bezdarbību tiks saukti tā brīža Personāla nodaļas vadītāja Voitkāne un izpilddirektore Smalkā, kā arī pašreizējais domes izpilddirektors Grants.

Minētais lēmums domē pieņemts pēc Dienesta pārbaudes komisijas izsecinātā. Komisija tika izveidota pērn 19.decembrī pēc KNAB kratīšanas Morīša darbavietā. Komisiju vadīja Administratīvi juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Ķēniņš, tāpat komisijas sastāvā strādāja Administratīvi juridiskās pārvaldes vadītāja vietnieks Aivars Paegle, domes priekšsēdētāja palīgs Emīls Rokjānis un Personāla nodaļas vadītāja Inārija Dzene.

Kā ziņots, pērn 19.decembrī KNAB veicis kratīšanu Morīša darba vietā. Pēc notikušā Jūrmalas pilsētas dome nekavējoties atstādināja Morīti no darba, vienlaikus sākot dienesta pārbaudes, lai izvērtētu, kāpēc būvinspektors netika saukts pie disciplināratbildības jau 2013.gadā, kad konstatēta prettiesiska lēmuma sagatavošana par būvprojektam neatbilstošas ēkas pieņemšanu ekspluatācijā, kā arī secinātu, vai pārkāpumiem bijis sistemātisks raksturs.

Morītis Jūrmalas pašvaldībā par būvinspektoru strādāja kopš 2011.gada 15.decembra. Ar 2014.gada 22.decembri viņš atstādināts no darba. Pēc izglītības Morītis ir būvinženieris. Vienlaikus viņš ir līdzīpašnieks SIA "Step AG", kas nodarbojas ar tehniskām konsultācijām un būvuzraudzību. Šogad 12.Saeimas vēlēšanās viņš kandidējis no sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!