Foto: stock.xchng
Janvāra pirmajā nedēļā Rīgā palielinājies stacionēto gripas pacientu skaits, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati.

2015.gada pirmajā nedēļā no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) laboratorijas saņemta informācija par 52 A un B tipa gripas gadījumiem.

Kopš 2014.gada oktobra mēneša RAKUS laboratorijā noteikti vismaz 104 A un 5 B tipa gripas vīrusi. Vēršanās pie ģimenes ārstiem plaušu karsoņa gadījumā pagājušajā nedēļā palielinājusies par 66%.

Arī ģimenes ārstu sniegtā informācija par saslimstību pagājušajā nedēļā liecina par gripas slimnieku skaita vismaz divkāršo pieaugumu salīdzinājumā ar nedēļu iepriekš.

Ņemot vērā straujo gripas vīrusu izplatības pieaugumu, gripas epidēmija varētu būt gaidāma jau pavisam drīz, skaidro SPKC epidemioloģe Raina Nikiforova. 

Vēl nav nokavēts laiks, lai pret gripu vakcinētos riska grupu pacienti, kuriem valsts apmaksātās veselības aprūpes ietvaros vakcinēties iespējams ar 50% kompensāciju, atgādina SPKC epidemiologi.

Vakcinācija īpaši ieteicama cilvēkiem, kuru ģimenēs ir mazi bērni, veci cilvēki vai hroniskie slimnieki, kā arī mediķiem un sociāliem darbiniekiem, kuri rūpējas par pacientiem ārstniecības un sociālās aprūpes iestādēs.

Vakcinēties būtu nepieciešams arī pacientiem, kuriem ir ieplānotas operācijas vai ārstēšanās stacionārā gripas sezonas laikā, norāda epidemiologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!