Foto: LETA

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nepiekrīt Valsts kontroles (VK) revīzijas secinājumiem, norādot, ka revīzijas laikā nav ņemta vērā informācija, kas pamato finansējuma izlietojumu operatīvo transportlīdzekļu un šoferu nodrošinājumam Rīgas reģionā, portālu "Delfi" informē NMPD pārstāve Ilze Bukša.

Nav pamatots izteikums par "gandrīz 12 miljonu eiro izmaksu palielinājumu" piecu gadu periodā pakalpojuma sniedzējam AS "Rīgas sanitārā transporta autobāze" (RSTA), uzsver Bukša.

VK minētā starpība veidojas, ņemot vērā līguma slēgšanas laikā prognozēto mazāko darba apjomu, nodrošinot ar transportlīdzekļiem un šoferiem mazāku brigāžu skaitu Rīgas reģionā.

2010.gadā RSTA konkursa rezultātā pilnam pakalpojuma apjomam iesniedza finanšu piedāvājumu 45,05 miljonu eiro apmērā. Savukārt NMPD un RSTA 2010.gada aprīļa līgumā tika iekļauta VK norādītā summa 30,7 miljoni eiro, kas būtu nepieciešama, ja 2010.gadā dienests veidošanas gaitā Pierīgā nepieciešamo transportlīdzekļu skaitu izdotos nodrošināt, pārņemot vairāku pašvaldību un ārstniecības iestāžu rīcībā esošo autoparku, skaidro dienests.

Daļa pašvaldību un ārstniecības iestādes nenodeva savus operatīvos transportlīdzekļus, savukārt citviet tas bija katastrofālā stāvoklī un nevarēja tikt izmantots izsaukumu izpildei.

"Līdz ar to līguma piecu gadu periodā tiks apmaksāts 76 Rīgas reģiona brigāžu darba nodrošināšanai faktiski sniegtā pakalpojuma nepilnu 42 miljonu eiro apmērā, nepārsniedzot 2010.gadā iepirkuma procedūras rezultātā saņemto RSTA finanšu piedāvājumu prognozētājam pilnajam pakalpojuma apjomam, kas bija plānots pie situācijas, ja no Pierīgas ārstniecības iestādēm un pašvaldībām nebūtu iespējams pārņemt nepieciešamo operatīvo transportlīdzekļu skaitu," skaidro Bukša.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru LETA, jau ziņoja, ka VK secinājusi, ka, izmantojot NMPD automašīnu ārpakalpojumu, ir pārmaksāti gandrīz 12 miljoni eiro.

Revidenti secinājuši, ka dienests ir nelietderīgi izlietojis valsts budžeta līdzekļus vairākās pozīcijās. Tostarp VK aprēķinājusi, ka piecu gadu laikā paredzēto 30,7 miljonu eiro vietā līdz pakalpojuma termiņa beigām, kas ir šā gada 28.aprīlis, kopējās izmaksas būs 42 miljoni eiro. Šāda summa par sen pieņemta lēmuma neizpildi ir pārāk augsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!