Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānija gatavojas referendumam par valsts dalību Eiropas savienībā 2017. gadā, un Lielbritānijas parlamenta deputāts no UKIP partijas Duglass Kārsvels intervijā LTV raidījumam "de facto" pauž, ka arī citām valstīm, ieskaitot Latviju, jāseko britu piemēram.

"Kad Lielbritānija atstās Eiropas Savienību (ES), es ceru, ka tas mudinās arī citas valstis uzdot arī sev jautājumu, vai viņi negrib būt saimnieki savā valstī. Mēs būtu jums labi kaimiņi, noslēgtu brīvās tirdzniecības līgumu, citus līgumus", intervijā "de facto" teica Kārsvels.

Konservatīvās partijas piedāvājums rīkot referendumu par Lielbritānijas dalību ES izskanēja pirms vēlēšanām jau 2010.gadā, bet palika tikai vārdos. Šogad - atkal parlamenta vēlēšanas, un atkal solījumi. Valsts premjers Deivids Kamerons apzvēr - ja viņa pārstāvētā Konservatīvā Partija uzvarēs un pats politiķis saglabās amatu, tautas nobalsošana notiks.


Kaut gan tradicionāli Lielbritānija ir divpartiju valsts, sadalīta starp Konservatīvo partiju un "leiboristiem", pēdējā laikā tas mainās. Nevienai no šīm partijām reitingi nesola vairāk par piecdesmit procentiem balsu un rezultātu prognozēt neuzņemās neviens. Deivida Kamerona izredzes palikt amatā un organizēt referendumu vairs neizskatās pārliecinošas. Turklāt divas lielās partijas runā ar daudzām balsīm un vairās ieņemt konkrētu pozīciju par vai pret Eiropas Savienību, norāda raidījums.

Pēdējā laikā sabiedrības domas aptaujas uzrādījušas mainīgu rezultātu – vienu gadu pārsvars eiroskeptiķiem, citā – optimistiem. Pēdējie dati liecina, ka piecdesmit seši procenti vēlās, lai Lielbritānija paliek Eiropas Savienībā. Tas ir augstākais radītājs kopš deviņdesmito gadu sākuma.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!