Foto: F64

Saeimas pieņemtās izmaiņas Krimināllikumā par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārzemēs attieksies gan uz tiem, kas karo Donbasā, gan uz tiem, kas karo Sīrijā, ceturtdien preses konferencē sacīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Viņš teica, ka darbs pie likuma izmaiņām notika sadarbībā ar Iekšlietu ministriju, un pēc "ilgas, ilgas saskaņošanas" tos izdevies ātri virzīt un pieņemt Saeimā.

"Formulējumu meklēja ilgi, pamatīgi un tagad tas ir atrasts. Un nav šaubu, ka tas attieksies gan uz tādiem, kas karo teroristiskajos grupējumos, gan arī uz tādiem, kuri karo to grupējumu pusē, kuri iestājas pret konkrētu starptautiski atzītu valstu suverenitāti, respektīvi, šis subjektu loks skaidri zināms, ka attieksies uz tiem, kas no Latvijas karo Donbasā, gan arī uz tiem, kas karo Sīrijā un citur," teica tieslietu ministrs.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā, kas paredz par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā ārzemēs, tā finansēšanu, kā arī vervēšanu, apmācīšanu un nosūtīšanu bruņotam konfliktam noteikt kriminālatbildību.

Par nobalsoja 66 deputāti, atturējās 18 parlamentārieši no "Saskaņas".

Līdz šim nebija tiesiska pamata ierobežot pārvietošanās brīvību un saukt pie atbildības personas, kuras aktīvi piedalās ārvalstīs notiekošos bruņotos konfliktos.

Par prettiesisku piedalīšanās bruņotā konfliktā varēs sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Par bruņota konflikta finansēšanu - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Bet par personas vervēšanu, apmācīšanu vai nosūtīšanu, lai tā prettiesiski piedalītos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, – ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!