Foto: DELFI

Vairākos tirgos Rīgā pārdevēji maldina pircējus un par Latvijā audzētiem uzdod Itālijā audzētus lapu salātus, otrdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Izmantojot Latvijas vārdu, papildus tirdzniecības uzcenojumam tirgotājs pelna 2,5 līdz četrus eiro par kilogramu salātu. Laikraksts atklājis, ka Latvijā audzētu lapu salātu cena tirgū pārsvarā ir aptuveni 7 eiro, bet lapu salātiem, kuru izcelsmes valsts ir Itālija, cena ir uz pusi mazāka – vidēji 3,5 eiro kilogramā.

Kā liecina laikraksta veiktais eksperiments, Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā kāda pārdevēja pārliecinoši piedāvājusi Latvijā audzētus salātus par 7 eiro. Pārdevēja apgalvojusi, ka tie audzēti Līvbērzē, siltumnīcās, kas piederot SIA "Bērzes dārzeņi". Taču pavadzīmi par salātiem tirgotāja uzrādīt nav varējusi. 

Pēc Centrāltirgus Kontroles daļas vadītāja Aivo Bruģa iesaistīšanas laikraksts noskaidrojis, ka tirgus laboratorijas izsniegtajā veterinārās laboratorijas apliecībā norādīts: tā pārbaudījusi Itālijā audzētus salātus. Pēc amatpersonas pieprasījuma pārdevēja nosvītrojusi uzrakstu, kas liecinājis par Latviju kā salātu izcelsmes valsti, izmainot to uz "Itālija".

Pārkāpumu Bruģim komentēt bijis grūti. "Produktu izcelsmi pārbauda mūsu veterinārā laboratorija, kas apliecību atjauno ik pēc septiņām dienām. Arī Kontroles dienesta darbinieki izdara pārbaudes neatkarīgi no veterinārās laboratorijas veikuma. Aizdomīgos gadījumos prasām pierādīt produktu izcelsmi," skaidrojusi amatpersona.

Pirmajā pārkāpuma reizē pārdevējs tiekot brīdināts, bet nākamajā reizē esot jāmaksā naudas sods. Vienlaikus Bruģis atzinis, ka šādu pārkāpumu esot ļoti maz, jo "tirgotāju attieksme pēdējos gados esot ļoti mainījusies," raksta laikraksts. 

Pēc Bruģa teiktā "Latvijas Avīzei" tirgotāji kļuvuši disciplinētāki, taču viņu pārsteigusi kontrolētāju nezināšana par to, kad Latvijā sākas vietējo salātu sezona.

Līdzīgu situāciju "Latvijas Avīze" novērojusi arī Vidzemes tirgū. Arī tur tirgoti Iecavā audzēti salāti, kuru cena bijusi 8 eiro kilogramā. Pavadzīmes tirgotājai neesot bijis.

Biedrības "Latvijas dārznieks" valdes priekšsēdētājs laikrakstam atzinis, ka pērn Saeimas apstiprinātie jaunie un lielākie sodi par nepareizas izcelsmes valsts norādīšanu pārtikas produktam esot uzlabojuši situāciju, tomēr "ne visu var izdarīt ar administratīvām metodēm". 

Viņš arī norādījis uz ekonomisko metožu izmantošanu, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa likmes samazināšanu dārzeņiem. Savukārt Pārtikas un veterinārais dienests ziņojis, ka pērn Rīgas Centrāltirgū nakts tirgū veiktas 15 pārbaudes, raksta laikraksts.

"Latvijas Avīze" apkopotā informācija liecina, ka Latvijā siltumnīcās salātus pārdošanai ziemas sezonā audzē vien dažas saimniecības, no tām divas ir SIA "Rītausma" un Zaļenieku pagasta "Mežacīruļi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!