Foto: LETA
Baltijas valstīm jābūt gatavām visām iespējamām konflikta formām. Mēs nevaram izcelt vienu no tām un teikt, ka šī konkrētā konflikta forma būtu visvairāk vai vismazāk ticamā, intervijā portālam "Delfi" uzsver Igaunijas aizsardzības ministrs Svens Miksers.

"Šobrīd nevarētu nosaukt, kurai no formām - konvencionālajai, kiberkara vai hibrīdkara iespējai mēs būtu vismazāk gatavi, jāspēj identificēt vājie punkti un jāspēj tos uzlabot," stāsta Miksers.

"Es gribētu teikt, ka hibrīdkarš nav jaunums, kas mums pirms tam būtu bijis pilnīgi nezināms, mēs tā draudus un pazīmes esam redzējuši arī iepriekšējās desmitgadēs. Kad runājam par Putina režīmu, viņš pats sevi šobrīd redz konfliktā ar rietumiem un nebaidās arī šo konfliktu uzturēt dažādos līmeņos – ekonomikas, propagandas, militārajā. Viņš gan vēlētos, lai Krievijas rīcība neizraisa kolektīvu militāru pretreakciju, tāpēc eksistē šī "zaļo vīriņu" taktika. Mēs tam esam gatavi," pārliecināts ir Miksers.

Jautāts, vai Igaunija atbalsta aizsardzības ieroču piegādi Ukrainai, Miksers atbildēja izvairīgi, norādot: "Mums ir jāpalīdz Ukrainai visiem iespējamiem līdzekļiem."

"Ticu, ka sankcijas vājina Krieviju. Konflikta augstās izmaksas un vājais rublis ir ievainojis režīmu, [Putins] gan vēl joprojām ir pārliecināts, ka spēs to izturēt un sagaidīs Ukrainas sakāvi, jo arī Kijeva šobrīd ir ļoti vāja. Mēs palīdzēsim Ukrainai, palīdzēsim izdzīvot," stāsta Igaunijas aizsardzības ministrs.

Miksers ieradies vizītē Rīgā, lai apmeklētu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiekošo Eiropas Savienības aizsardzības ministru neformālo sanāksmi, kurā notiek gatavošanās 2015.gada jūnija Eiropadomes diskusijai par aizsardzību. Tas ir būtiskākais aizsardzības jomas notikums Latvijas prezidentūras laikā.

Jau vēstīts, ka arī Lielbritānijas aizsardzības ministrs Maikls Falons brīdinājis, ka Krievija var pielietot taktiku, kuru tā izmantojusi Ukrainas destabilizācijai, pret Baltijas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!