Foto: F64
Svarīgākās problēmas Latvijā un Eiropas Savienībā (ES) kopumā joprojām ir bezdarbs un ekonomiskā situācija, savukārt privātā līmenī iedzīvotājus ļoti satrauc cenu pieaugums, liecina "Eirobarametra" pētījums par Latviju.

Bezdarbu kā svarīgāko problēmu valstī ir minējusi trešā daļa - 35% - Latvijas pilsoņu un gandrīz puse - 45% - Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņu. Pašreizējo ekonomisko situāciju kā valstij svarīgu problēmu minējuši 31% Latvijas pilsoņu un 24% ES dalībvalstu pilsoņi.

Latvijā kā citas svarīgas problēmas minētas veselības un sociālās aprūpes sistēma - 31%, nodokļu sistēma - 20% - un pensijas - 19%. Salīdzinājumā ar 2014.gada pavasari ievērojami biežāk kā valsts problēma minēta veselības un sociālās aprūpes sistēma, kam vērojams pieaugums no 25% uz 31%, pensijas - no 17% uz 19%, izglītības sistēma - no 7% uz 10% - un mājokļu jautājums - no 2% uz 4%. Salīdzinot ar 2014.gada pavasari, Latvijas pilsoņi kā ievērojami mazāk svarīgu problēmu atzīmējuši inflāciju, kam vērojams samazinājums no 27% uz 19%.

Savukārt Eiropā kā citas svarīgākās problēmas novērtētas imigrācija, kam vērojams pieaugums no 15% uz 18%, kā arī veselības un sociālās aprūpes sistēma - 16%. Kopš 2014.gada pavasara palielinājies arī to Eiropas dalībvalstu pilsoņu īpatsvars, kuri uzskata, ka terorisms ir nopietna problēma viņu valstī - šādu atbilžu skaits palielinājies no 2% uz 6%.

Savukārt kā svarīgākās problēmas, ar ko ES dalībvalstu pilsoņiem jāsaskaras personīgā līmenī, visbiežāk tiek minēts cenu pieaugums un inflācija - 30%, bezdarbs - 19%, mājsaimniecību finansiālā situācija - 19%, kā arī veselības un sociālās aprūpes sistēma - 16%. Tieši mājsaimniecības finansiālā situācija, salīdzinot ar 2014.gada pavasari, Eiropas dalībvalstu pilsoņu skatījumā kļuvusi izteiktāka problēma - šādai atbildei vērojams pieaugums no 16% uz 19%.

Arī Latvijas pilsoņu vidū par svarīgākajām problēmām, ar kurām iedzīvotājiem jāsaskaras personīgā līmenī, tiek atzīts cenu pieaugums un inflācija - 36%, veselības un sociālās aprūpes sistēma - 28%, pensijas - 18%, valsts ekonomiskā situācija - 15% - un bezdarbs - 15%.

Salīdzinājumā ar 2014.gada pavasari Latvijas pilsoņi kā nozīmīgas problēmas, ar kurām nākas saskarties personīgā līmenī, biežāk atzīmējuši veselības un sociālās aprūpes sistēmu - no 25% uz 28% - un mājokļu jautājumu - no 7% uz 11%. Lai arī inflācija joprojām visbiežāk tiek norādīta kā problēma, ar kuru saskaras Latvijas iedzīvotāji, tomēr problēmas aktualitāte pusgada laikā ir ievērojami sarukusi - no 43% uz 36%. Līdzīgi mazinājušās arī bažas par valsts ekonomisko situāciju - no 20% uz 15%.

Latvijas pilsoņi piekrīt uzskatam, ka privātais sektors ir izdevīgākā pozīcijā, lai radītu jaunas darbavietas, nekā publiskais sektors - 58% aptaujāto piekrita šim apgalvojumam, bet 29% nepiekrita. Citu Eiropas dalībvalstu pilsoņi salīdzinoši biežāk piekrīt uzskatam par privātā sektora izdevīgāku pozīciju jaunu darbavietu radīšanai - 65%.

"Eirobarometra" aptauja Latvijā notika pērnā gada novembrī, un tās laikā tika aptaujāti 1003 Latvijas pilsoņi, kuri ir vecāki par 15 gadiem. Aptauju veica tirgus un sociālo pētījumu kompānija "TNS Latvia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!