Foto: LETA

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) apgalvojumi par valsts pārvaldes tēriņu pieaugumu ir virspusēji un neatbilst patiesībai, portālam "Delfi" pavēstīja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa - Znota.

Komentējot LBAS vadītāja Pētera Krīgera izteikumus, ka ierēdņu skaits pēdējo gadu laikā nav būtiski samazinājies, bet atalgojums pieaudzis un būtu jādomā par pat atsevišķu ministriju apvienošanu, Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane uzsver, ka jābeidz maldināt sabiedrība ar novecojušiem un populistiskiem saukļiem par ministriju skaita un atalgojuma mazināšanu.

"Visās ministrijās kopumā nodarbināto skaits pašlaik ir sarucis līdz 3194, un ekonomiskās recesijas laikā tika atlaisti 643 darbinieki," viņa norāda. Ministrijās strādājošie, kuri nodrošina nacionālā līmeņa politiku un lēmumu izstrādi, strādājot tikpat, cik vienā pilsētas pašvaldībā, piemērām, Liepājā. Ja tiktu likvidētas visas ministrijas, tad tā ietekme uz budžetu būtu niecīga - 0,5% apmērā no budžeta izdevumiem.

Pēc Valsts kancelejā skaidrotā, LBAS, runājot par "mistiski" lielo valsts pārvaldes skaitu - 57 900 nodarbinātajiem, aizmirst, ka lielāko daļu no tā veido ministriju padotības iestādes, pedagogi, ugunsdzēsēji, policisti, medicīnas darbinieki u.c. "Līdz ar to LBAS aicinājumi samazināt valsts pārvaldes tēriņus uz ministriju rēķinu vērtējami kā populistiski un nepamatoti," norāda Valsts kancelejā.

Situācija valsts pārvaldē esot pretēja LBAS vadītāja norādītajai - atlīdzības jautājumu sakārtošanai nepieciešama politiskā drosme un atbalsts, lai beidzot nodrošinātu konkurētspējīgu atalgojumu politiskajām amatpersonām un valsts pārvaldes augstākā līmeņa ekspertiem. "Atstājot šo jautājumu bez turpmākas virzības, arī turpmāk tiks kropļota atlīdzības sistēma, kā "ielāpu" izmantojot nesamērīgas piemaksas un prēmijas," atzīst Valsts kancelejā. Tāpat neizbēgami un likumsakarīgi turpināsies arī augstā darbinieku mainība - 2014. gada deviņos mēnešos ministrijās darbu pametuši gandrīz 400 darbinieku, kas ir 25% no ministrijās strādājošiem.

Valsts kanceleja aicina kopējiem spēkiem, tostarp politiskajā līmenī rast risinājumus valsts pārvaldes kompetences un motivācijas celšanai, nevis izplatīt nepārdomātus un nepatiesus apgalvojumus.

Valsts kanceleja ir centrālā valsts pārvaldes iestāde. Tā ir tieši pakļauta Ministru prezidentam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!