Foto: LETA

Pēc sestdienas, kad Mārupes kultūras namā pulcējās novada iedzīvotāji uz "Rail Baltica" sabiedrisko apspriešanu, sociālā tīkla "Twitter" lietotāji metušies izķengāt Mārupes novada iedzīvotājus par viņu nostāju pret dzelzceļa projektu.

Sociālā tīkla lietotāji jau paguvuši vērienīgo projektu Mārupes dēļ nosaukt par "Fail Baltica", izteikt dažādas konspirācijas teorijas, kā arī galu galā atgādināt, ka pilnmēness laikā nevajadzētu atļaut rīkot publiskās apspriešanas.
























Jau vēstīts, ka sestdien Mārupes kultūras namā pulcējās novada iedzīvotāji uz "Rail Baltica" sabiedrisko apspriešanu, tās laikā iedzīvotāji asi kritizēja projektu un piedāvāto dzelzceļa atzara izbūvi uz lidostu "Rīga" caur Mārupes novada teritoriju.

Paredzēts, ka "Rail Baltica II" trase Latvijas teritorijā šķērsos Salacgrīvas novadu, Limbažu novadu, Sējas novadu, Inčukalna novadu, Ropažu novadu, Garkalnes novadu, Stopiņu novadu, Salaspils novadu, Ķekavas novadu, Iecavas novadu, Bauskas novadu, Baldones novadu, Mārupes novadu, Olaines novadu un Rīgu.

"Rail Baltica II" projekta galvenais mērķis ir atjaunot Baltijas valstu tiešu saikni ar Eiropas dzelzceļu tīklu un veicināt reģionālo integrāciju, no Helsinkiem savienojot Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni un šo maršrutu potenciāli pagarinot līdz Venēcijai. Atbilstoši Lielbritānijas konsultāciju kompānijas "Aecom Ltd." 2011.gadā veiktajiem aprēķiniem jaunā dzelzceļa līnija Latvija provizoriski izmaksās 1,27 miljardus eiro, bet visās trijās Baltijas valstīs - 3,68 miljardus eiro. Konkrētais valsts ieguldījums ir atkarīgs no Eiropas Savienības līdzfinansējuma lieluma. "Rail Baltica II" projekts var pretendēt uz līdz par 85% lielu ES līdzfinansējumu.

"Rail Baltica II" dzelzceļa līnijas posma kopējais garums ir 728 kilometri. Tostarp Lietuvā tas būs 264 kilometrus garš, Latvijā - 235, bet Igaunijā - 229 kilometrus garš, tomēr, tā kā šobrīd visās trijās Baltijas valstīs vēl tikai notiek izpēte par precīzu līnijas novietojumu, trases garums varētu tikt koriģēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!