Foto: LETA
Bijušais Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadītājs Dins Šmits uzskata, ka pēc viņa aiziešanas no slimnīcas valdes darbs iestādē būtiski nemainīsies un tieši tas parādīs, cik labs vadītājs viņš bijis.

Kā pastāstīja Šmits, savā pēdējā darba dienā kā slimnīcas valdes vadītājs viņš ticies ar pārējiem valdes locekļiem un departamentu direktoriem, kuriem deleģējis dažādu ikdienišķu darbu izpildi. Viņš uzskata, ka darbs slimnīcā neapstāsies un turpināsies arī bez valdes vadītāja un tieši tas, ka slimnīcas darbība netiks ietekmēta, parādīs, kāds vadītājs viņš ir bijis.

Šmits nevēlējās sīkāk komentēt "CBB konsultāciju biroja" ziņojumu par veikto auditu slimnīcā, kurā secināts, ka slimnīcas valde nekontrolē slimnīcas Finanšu departamentu. Viņš vien norādīja, ka tā drīzāk bijusi sagatave, ne audita ziņojums. Šmits uzskata, ka pēc šāda ziņojuma saņemšanas nebija pamatoti sasaukt ārkārtas dalībnieku sanāksmi.

Beigās Šmits piebilda, ka, viņaprāt, Stradiņa slimnīca šobrīd ir labākajā finansiālajā situācijā pēdējo desmit gadu laikā.

Kā ziņots, veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pirmdien preses konferencē paziņoja, ka Šmits zaudējis viņa uzticību. Tika plānots, ka tajā pat dienā slimnīcas ārkārtas dalībnieku sanāksmē, iespējams, tiktu izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata. Tomēr Šmits šajā sanāksmē iesniedza slimnīcas kapitāldaļu turētājam atlūgumu.

VM valsts sekretāre Solvita Zvidriņa šajā preses konferencē norādīja, ka atbrīvot Šmitu no amata plānots tāpēc, ka ir dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī problēmas ar jaunā korpusa būvniecību.

"CBB konsultāciju biroja" sertificēta nodokļu konsultante Lienīte Caune skaidroja, ka Stradiņa slimnīcas valde nekontrolē slimnīcas Finanšu departamentu un, lai gan ir jau marta vidus, Finanšu departaments nav spējis nodrošināt precīzus finanšu datus par janvāri.

Zvidriņa vēlreiz uzsvēra, ka slimnīca no sava 66 miljonus eiro lielā valsts galvotā aizdevuma sešus miljonus ieguldīja "Latvijas Krājbankā", tomēr, kad bankas darbība tika pārtraukta, šī nauda arī tika zaudēta. Viņa arī norādīja, ka Nacionālā veselības dienesta dati par finanšu rādītājiem nesakrīt ar slimnīcas sniegtajiem.

Pats Šmits gan pauda, ka finanšu situācija slimnīcā ir laba, un norādīja, ka viņam laikam ir jāsakārto profesionālās attiecības ar kapitāldaļu turētāju.

Pirms Šmits iesniedza atlūgumu, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem paziņoja, ka neatbalsta veselības ministra rīcību saistībā ar Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētāja iespējamo atbrīvošanu no amata. VM prasītais finanšu pārskats par slimnīcu tika iesniegts pirmdien no rīta, premjerministri Belēvičs informējis pulksten 11:00 savukārt pulksten 12:00 sasaukta preses konference, iepriekš neinformējot Šmitu par savu lēmumu, norādīja valdības vadītāja.

Ministru prezidente lūgusi veselības ministram skaidrot valdes locekļu rotāciju Latvijas slimnīcās. Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga pastāstīja, ka Belēvičam ar rezolūciju lūgts sniegt skaidrojumu par slimnīcu valdes locekļu iecelšanas atbilstību instrukcijai, kas jāievēro šādos gadījumos. Ministram atbilde jāsniedz līdz 17.martam..martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!