Foto: LETA

Bijušajam Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadītājam Dinam Šmitam radušās šaubas par Veselības ministrijas (VM) pasūtītā un SIA "CBB konsultāciju birojs" veiktā slimnīcas Finanšu departamenta audita kvalitāti.

"Man ir grūti pieņemt, ka šis audita ziņojums bija par pamatu neuzticības izteikšanai," šovakar Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Sastrēgumstunda" norādīja Šmits. Viņš arī izteicās, ka drīzāk izsaka neuzticību VM valsts sekretārei Solvitai Zvidriņai, jo viņa pieņēmusi lēmumu balstoties uz šādi sagatavotu dokumentu.

"Esmu pieredzējis daudz auditus savā iepriekšējā karjerā [..]. Šeit ir viens audita ziņojums bez nevienas intervijas ar mani personīgi un drukas kļūdām. Man ir grūti pieņemt, ka šis audita ziņojums bija par pamatu neuzticības izteikšanai," pauda Šmits.

Vaicāts, vai, viņaprāt, ziņojums radīts, lai VM būtu pamats izteikt viņam neuzticību, Šmits norādīja, ka to nevar apgalvot.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) diskusijā par šo jautājumu neiesaistījās.

Jau vēstīts, ka veselības ministrs pirmdien preses konferencē paziņoja, ka līdzšinējais slimnīcas valdes priekšsēdētāja Šmits zaudējis viņa uzticību. Tika plānots, ka tajā pašā dienā slimnīcas ārkārtas dalībnieku sanāksmē, iespējams, tiktu izskatīts jautājums par Šmita atbrīvošanu no amata. Tomēr Šmits šajā sanāksmē iesniedza slimnīcas kapitāldaļu turētājam atlūgumu.

Zvidriņa šajā preses konferencē norādīja, ka atbrīvot Šmitu no amata plānots tāpēc, ka ir dažādas neskaidrības ar slimnīcas finanšu plūsmu, kā arī problēmas ar jaunā korpusa būvniecību.

SIA "CBB konsultāciju birojs" sertificēta nodokļu konsultante Lienīte Caune preses konferencē paziņoja, ka Stradiņa slimnīcas valde nekontrolē slimnīcas Finanšu departamentu. Tas secināts, veicot auditu departamentā.

Cita starpā auditā atklātas nepilnības darbinieku algu aprēķinā, liecina audita ziņojums. Iepazīstoties ar darbinieku amatu aprakstiem, nodokļu konsultanti izlases kārtībā pārbaudījuši algu aprēķinus par 2014.gadu. Konstatēts, ka slimnīcā nav vienots darba algas apmaksas modelis. Katrā nodaļā algas tiek rēķinātas pēc cita algoritma. Savukārt piemaksas veidojas necaurskatāmi un nav skaidrs, vai tās ir ekonomiski pamatotas.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, lielāko daļu nodaļās tiek rēķinātas piemaksas un algas, ignorējot slimnīcas rīkojumus par algu aprēķināšanas kārtību," ziņojumā norāda audita veicēji.

Jau ziņots, ka auditu veikuši divi nodokļu konsultanti. Viņi trīs nedēļās izpētījuši slimnīcas Finanšu departamenta darbu astoņu mēnešu periodā - no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.augustam. Darbs sākts šī gada 16.februārī un noslēgts 9.martā.

Tālāk ziņojuma gan minēts, ka audis veikts par laika periodu no 2014.gada 1.janvāra līdz 31.decembrim. Trešdien neizdevās gūt skaidrojumu, par kuru laiku tieši audits veikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!