Foto: Shutterstock
Mēs visi laiku pa laikam sastopamies ar zobu jutīguma problēmu vai citām mutes veselības nebūšanām. Tās apkopojis arī portāls "Women's Health", piedāvājot iemeslus un risinājumus to novēršanai.

Jutīgi zobi

Ja tavi zobi parasti nav jutīgi, tomēr, dzerot vai ēdot karstu, aukstu vai saldu, tu tomēr jūti sāpes, pienācis laiks vērsties pie zobārsta. Jutīgums var liecināt par kariesu vai smaganu problēmām, ko visefektīvāk un ātrāk spēs novērst profesionālis.

Asiņojošas smaganas

Smaganu asiņošanu izraisa mutes dobuma higiēnas neievērošana un smaganu infekcijas, kas var ierosināt gingivītu un smaganu atkāpšanos. Lai no tā izvairītos, lieto piemērotu zobu suku, kā arī tīri zobus rūpīgi un neaizmirsti par diegošanu, lai atbrīvotu tos no baktērijām, kas krājas pie smaganām un zobu spraugās.

Slikta elpa

Mutes dobumā mīt miljoniem baktēriju, kas izraisa arī nepatīkamu aromātu. Baktēriju vairošanos veicina sausa vide (piemēram, naktī siekalas izdalās mazāk, un tieši tāpēc no rītiem elpa ir slikta), un, lai to novērstu, nepieciešama mutes mitrināšana, dzerot ūdeni.

Ja minētā metode nepalīdz, pie vainas ir vai nu kuņģa darbības traucējumi un piesārņots zarnu trakts vai arī bojāti zobi.

Mazas pumpiņas uz mēles

Valda mīts, ka pumpiņas uz mēles, kas rada sūrstēšanas sajūtu, ir nosprostotas garšas kārpiņas, tomēr eksperti šo viedokli apšauba. Patiesībā izsitumus rada kārpiņu iekaisums, ja mutes dobumā iesprūdusi kāda ēdiena atlieka un savairojušās baktērijas. Lai pumpiņas novērstu, regulāri notīri mēli, kā arī skalo muti ar antibakteriāliem šķīdumiem, kas paredzēti mutes dobuma kopšanai.

Sausa mute

Ja tavā organismā ir pietiekami daudz ūdens, mutes sausumam nevajadzētu rasties. Gadījumā, ja dzer pietiekoši, turklāt jūti sausumu arī acīs, konsultējies ar ģimenes ārstu par iespējamām veselības problēmām!

Apdedzinātas aukslējas

Bieži vien, steigā iemalkojot kafiju vai tēju, apdedzinām ne tikai mēli, bet arī aukslējas. Lai mazinātu diskomfortu, nosūkā mentola tableti vai izskalo muti ar antiseptisku līdzekli.

Čūliņas vaigu iekšpusē un zem mēles

Tas, no kā tieši tās rodas, joprojām ir noslēpums arī mediķu pasaulē. Zobārsti pauž uzskatu, ka čūlas ierosina stress, novājināta imunitāte vai organisma reakcija uz pārmaiņām cilvēka dzīvesveidā. Visbiežāk izsitumi pāriet paši no sevis, bet, lai procesu paātrinātu, vari mutē paturēt medu, ar mēli to piespiežot jutīgajai vietai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!