Foto: F64

"Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) līdz šā gada vidum plāno veikt māju apsekošanu un organizēt iedzīvotāju kopsapulces ēku avārijas stāvokļa novēršanai, otrdien Rīgas domes (RD) Mājokļa un vides komitejas sēdē paziņoja RNP valdes priekšsēdētājs Ivo Lecis.

"Plānots līdz gada vidum veikt māju apsekošanu un kopsapulču organizēšanu, lai informētu par to, ka ir nepieciešams nodrošināt līdzekļus neatliekamajiem darbiem, kuru rezultātā var rasties avārijas stāvoklis," sacīja Lecis, vienlaikus piebilstot, ka tas notiks ne ātrāk kā pēc apkures sezonas noslēgšanās, lai iedzīvotājiem būtu iespēja finanšu līdzekļu ietvaros lemt par uzkrājumu palielinājumu.

Pašlaik RNP sagatavo ēku sarakstu, kas ir kritiskā stāvoklī, un to kādi ieguldījumi tajās nepieciešami. Pēc kopsapulcēm un vienošanās ar iedzīvotājiem, uzkrājumus potenciālo avāriju situāciju novēršanai plānots veidot turpmāko divu gadu laikā.

Apspriežot pussabrukušo ēku Torņakalnā, deputāts Valdis Gavars ("Vienotība") RNP pārstāvjiem norādīja, ka 2011.gadā Mājokļa un vides departaments bija uzlicis RNP par pienākumu nostiprināt trepes, kas uz šo brīdi jau ir iegruvušas. Tā vietā RNP esot esot pārbūvējis ēkas skursteņa cepurītes, kas rada aizdomas par nelietderīgu finanšu izlietojumu. Savukārt Lecis atbildēja, ka ēkai tobrīd pastāvēja ugunsbīstamības risks un RNP pienākumos šādā situācijā ir jāveic preventīvie pasākumi.

Komentējot savlaicīgas remontdarbu veikšanas iespējas, Lecis sacīja, ka mājai esot uzkrāti lieli parādi, tāpēc pārvaldniekam ir jārod citi resursi, kuri ir iespējami no citas saimnieciskās darbības. Savukārt no citiem sev pieejamiem līdzekļiem RNP var veikt tikai seku likvidāciju.

Tāpat Gavars lūdza paskaidrot ēkas Misas ielā 18 pārvaldīšanu, taču to Lecis atturējās komentēt.

Jau vēstīts, ka Rīgā, Buru ielā, sagruva divstāvu dzīvojamās mājas ārsiena un kāpnes no 1. uz 2.stāvu. Pussagruvušās ēkas iedzīvotāji vienojušies, ka māju neatjaunos, taču pirmdien vēl netika panākta vienošanās, vai ēku būtu jānojauc vai jāiekonservē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!