Foto: DELFI Aculiecinieks

Kūlas dedzināšanas rezultātā jau sadeguši divi elektrolīniju balsti Balvu un Strenču novadā, informē AS "Sadales tīkls".

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā informācija liecina, ka kūlas ugunsgrēku skaits Latvijā arvien pieaug - ja 2013.gadā visā Latvijā reģistrēti 2316 kūlas dedzināšanas gadījumi, tad jau 2014.gadā šo ugunsgrēku skaits sasniedza 4044. Katru gadu pērnās zāles dedzināšanas izraisītie ugunsgrēki nodara arī postījumus gan videi, gan "Sadales tīkla" gaisvadu elektrolīnijām un transformatoru apakšstacijām.

Šogad "Sadales tīkls" jau reģistrējis divus gadījumus - Balvu un Strenču novadā, kad pērnās zāles dedzināšanas ugunsgrēkos tika nopietni apdraudēta vidējā sprieguma 20 kilovoltu gaisvadu elektrolīniju darbība un elektroenerģijas piegāde uzņēmuma klientiem.

Elektrolīniju koka balstiem aizdegoties, rodas apdraudējums elektrolīnijai visā tās garumā, tādēļ šādos gadījumos uzstādītā automātiskā līniju aizsardzības sistēma atslēdz elektroenerģijas piegādi lietotājiem, kuru elektroapgādi šī elektrolīnija ikdienā nodrošina. Piespiedu atslēgums, lai novērstu ugunsgrēka postījumu sekas un atjaunotu elektroenerģijas piegādi, var ietekmēt dažus desmitus klientu mazāk apdzīvotās lauku teritorijās līdz pat vairākiem tūkstošiem lietotāju blīvāk apdzīvotās vietās un pilsētās, tādējādi bez elektroapgādes atstājot ievērojamu daļu klientu un paralizējot uzņēmumu un valsts iestāžu darbu.

Ņemot vērā elektrotīkla bojājuma raksturu, bojātā elektrolīnijas posma atjaunošanas laiks var ilgt no dažām stundām līdz pat diennaktij. Šie notikumi būtiski ietekmē "Sadales tīkla" ikdienas darbu, jo bojājumu novēršanai nekavējoties jāpiesaista uzņēmuma elektromontieru brigādes, pārtraucot plānotos elektrotīkla atjaunošanas un remontu darbus, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu elektroenerģijas piegādi klientiem, kuriem tā pārtraukta kūlas ugunsgrēka dēļ.

"Sadales tīkls" atgādina, ka apdeguši līniju balsti, pat ja tie ir tikai daļēji bojāti, ir ļoti bīstami, jo samazinās balstu noturīgums, tie var lūzt un gāzties, apdraudot iedzīvotāju drošību. Elektrolīnijas balstam sadegot, vads nonāk uz zemes, radot bīstamu situāciju gan glābējiem, gan apkārtējai sabiedrībai. Turklāt jāņem vērā, ka līdz ar vides un elektrotīklu bojājumiem pērnās zāles dedzināšana pakļauj briesmām arī bērnus.

"Sadales tīkls" ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.

Jau ziņots, ka, saglabājoties saulainam un sausam laikam, strauji pieaudzis kūlas ugunsgrēku skaits Latvijā.

Vakar Latvijā dzēsti 200 pērnās zāles jeb kūlas ugunsgrēki, kas ir rekordliels skaits vienai diennaktij, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā.

Plašākais no tiem reģistrēts pie Dobeles pilsētas, kur degusi zāle 70 hektāru platībā. Otrs lielākais kūlas ugunsgrēks izcēlies Daugavpilī - 60 hektāru platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!