Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgas bāriņtiesa (RB) uzstādījusi ultimātu balvas "Latvijas lepnums – 2013" ieguvējai ogrēnietei Inesei Fecerei, kura aizbildnībā ņēmusi vairākus bērnus, norādot: vai nu viņa pati adoptē divas meitenes – divus un četrus gadus vecās Sofiju un Svetlanu, vai arī meitenes tiek izņemtas no ģimenes un nodotas adopcijā citiem, ceturtdien vēsta laikraksts "Diena".

Kā vēsta laikraksts, Feceres gādībā ir pieci bērni. Kā pēdējais ģimenei pievienojies zīdainītis Matfejs - četrus un divus gadus veco meiteņu brālis.

Prasība meitenes adoptēt, solot, ka pretējā gadījumā viņas tiks nodotas adopcijā citiem, pamatota ar divu likumu pantiem. Viens ir Bērnu tiesību aizsardzības likums, kas nosaka, ka, lai nodrošinātu bērna attīstībai ģimenisku vidi, tiek atbalstīta adopcija, bet otrs - Civillikuma 169. pants, kas noteic: adoptējamā dzīvesvietas bāriņtiesa var lemt par piekrišanu adopcijai, ja aizbildnis bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju adoptēt. Norma attiecināma uz tiem aizbildņiem, kurus ar aizbilstamajiem bērniem nesaista radnieciskas saites.

Kā vēsta laikraksts, sākotnēji sieviete cerējusi, ka "rakstiskie pamatojumi pārliecinās RB, ka viņas ģimene ir vislabākā vieta, kur uzaugt Sofijai un Svetlanai. Tomēr atbilde neesot saņemta, un pēc dažiem mēnešiem RB savu nodomu izklāstu nosūtīja Ogres bāriņtiesai".

Fecere "Dienai" norādījusi, ka vienai no meitenēm ir iedzimta smaga slimība, tāpēc viņai diez vai atrastos adoptētāji Latvijā. Tas nozīmē, ka mazās meitenes varētu aizceļot pie ārvalstu adoptētājiem.

Sēdei, kurā RB bija ieplānojusi lemt par meiteņu nodošanu adopcijā, bija jānotiek 4. martā, taču, nesaņemot no Ogres bāriņtiesas tai pieprasītos Ineses, Svetlanas un Sofijas psiholoģiskās izpētes rezultātus, lemšana pārcelta uz maiju. Psiholoģiskajai izpētei Inese nav piekritusi, jo vēl pavisam nesen tāda tikusi veikta, bet atkārtota esot tikai RB interesēs, lai vēlāk pamatotu, ka visi lietas dokumenti bijuši kārtībā. Ar lūgumu izvērtēt bāriņtiesas darbības likumību Inese vērsusies VBTAI un Tiesībsarga birojā, kur pašlaik tiekot gatavots atzinums, vēsta "Diena".

Kā raksta laikraksts, abu meiteņu adopcijai Fecere pagaidām nepiekrīt, jo valsts līdzdalība sociālo garantiju veidā esot nepietiekama. Aizbildnis saņem simbolisku atlīdzību 50 eiro apmērā mēnesī par savu pienākumu pildīšanu un arī 45 eiro pabalstu bērna uzturam no valsts, ja nav piedzīti likumā noteiktie uzturlīdzekļi no bērna bioloģiskajiem vecākiem. Savukārt adoptētājs saņem vienreizēju pabalstu - 1422 eiro - bērniem nepieciešamo lietu un mēbeļu iegādei, bet turpmāk valstī noteikto ģimenes pabalstu 11 eiro mēnesī.

Kā vēsta "Diena", lai gan Inese jau iepriekš ir adoptējusi divus no pieciem ģimenē augošajiem bērniem, viņa norāda uz nepilnībām adopcijas sistēmā: "Tā ir ļoti nopietna iejaukšanās bērna dzīvē, kas, manuprāt, būtu pieļaujama tikai ar apzinātu bērna piekrišanu. Adopcijas rezultātā bērns pilnībā zaudē savu bioloģisko ģimeni - tiesības zināt par to un uzturēt kontaktus. [Vecākajam dēlam] Emīlam nebija pilnīgi nekādu tiesību zināt par savu māsu eksistenci, toties viņam būs likumiskas tiesības, sasniedzot pilngadību, precēties ar bioloģisko māsu. Tāpat tiek izdota "viltota" dzimšanas apliecība, kurā tiek apgalvots, ka bērns konkrētajā dienā un laikā ir piedzimis adoptētājiem".

Fecere 2013.gadā saņēma balvu "Latvijas lepnums" - par nesavtību, uzņēmību un mīlestību, uzņemoties audzināt bez vecāku gādības palikušus bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!