Rīgas bāriņtiesa maija vidū izlems par Ineses Feceres ģimenē augošajiem bērniem, pavēstīja bāriņtiesā.

Lieta balstīta uz Civillikuma normu, ka bāriņtiesa var lemt par piekrišanu adopcijai, ja aizbildnis bez svarīga iemesla liedzas dot atļauju adoptēt. Bāriņtiesa uzsver, ka šādu normu ir pieņēmis likumdevējs.

Laikraksts "Diena" nesen vēstīja, ka Rīgas bāriņtiesa spērusi cinisku soli pret Feceres ģimeni, draudot šķirt divas meitenes no māsas, brāļiem un mammas. "Adoptējiet pati vai arī piekrītiet, ka bērnus var nodot adopcijā citiem. Ja bez vērā ņemama iemesla nepiekritīsiet, bāriņtiesa lēmumu pieņems pati, " par lietu vēstīja avīze.

Feceres ģimenē aug pieci bērni. Mazākais - Matfejs - ir Sofijas un Svetlanas brālis, visi trīs ģimenē atrodas uz aizbildnības pamata. Bāriņtiesa lems par māsu nodošanu adopcijā. Inese ir adoptējusi divus no pieciem ģimenē augošajiem bērniem.

Avīze norādīja, ka satraukuma iemesli atkristu, ja Fecere piekāptos un adoptētu abas meitenes. Iemesls, kāpēc pagaidām viņa nav gatava to darīt, esot nepietiekamā valsts līdzdalība sociālo garantiju veidā.

Laikrakstā ziņots, ka aizbildnis saņem 50 eiro atlīdzību mēnesī par savu pienākumu pildīšanu un arī 45 eiro pabalstu bērna uzturam no valsts, ja nav piedzīti likumā noteiktie uzturlīdzekļi no bērna bioloģiskajiem vecākiem. Savukārt adoptētājs saņem vienreizēju pabalstu – 1422 eiro – bērniem nepieciešamo lietu un mēbeļu iegādei, bet turpmāk tikai valstī noteikto ģimenes pabalstu 11 eiro mēnesī.

Laikraksts noskaidrojis, ka 55 no 140 aizbildņiem, kurus nevieno radniecība ar Rīgas bāriņtiesas pārraudzībā esošajiem bērniem, kas pie viņiem dzīvo, nosūtīts aicinājums uz pārrunām, bet septiņu ģimeņu situācijā jau paredzētas bāriņtiesas sēdes, kurās izlems bērnu nākotni.

Fecere ieguvusi balvu "Latvijas lepnums – 2013".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!