Foto: DELFI
Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), pārbaudot politisko partiju un to apvienību 2013.gada darbības pārskatus, pieņēmis 14 lēmumus par pretlikumīgu līdzekļu atmaksu valsts budžetā par kopumā 108 014 eiro, no kuriem divi lēmumi ir par kopumā 41 096 eiro pretlikumīgi izlietoto valsts finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā, portāls "Delfi" uzzināja KNAB.

Par gada pārskatu neiesniegšanu atbilstoši Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma prasībām iesniegtas sniegtas trīs prasības tiesā, prasot apturēt politiskās partijas "Suverenitāte", "Par Dzimto Valodu!" un politiskās partijas "A8 partija" darbību.

KNAB atzīmē, ka biroja priekšnieks pieņēmis sešus lēmumus par pretlikumīgu līdzekļu atmaksu valsts budžetā par kopējo summu 96 045 eiro, no kuriem divi lēmumi ir par pretlikumīgi izlietoto valsts finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā par kopējo summu 41 096 eiro. Nelikumīgi iztērēto valsts budžeta naudu uzdots atmaksāt apvienībai "Nacionālais bloks" un "Nacionālās vienotības apvienībai".

KNAB norāda, ka "Reformu partijas" Gada pārskatā netika norādīti partijas izdevumi par kopējo summu 49 966 eiro, par ko partija saņēmusi pakalpojumus, tomēr apmaksu nav veikusi. Līdz ar to partija ir pieņēmusi neatļautus dāvinājumus apmaksātu pakalpojumu veidā no juridiskās personas, tā pārkāpjot likumā noteiktos ierobežojumus. Šis KNAB lēmums gan pārsūdzēts tiesā.

Partijai "Tautas kontrole" KNAB licis atmaksāt 1982 eiro. Birojs konstatējis, ka partija ir pieņēmusi neatļautus dāvinājumus no juridiskām personām, saņemot no tām pakalpojumus, bet neveicot samaksu un tā pārkāpjot likumā noteiktos ierobežojumus. Šis lēmums nosūtīts tiesu izpildītājam.  

KNAB partijai "Jūrmala-mūsu mājas" licis atmaksāt 2672 eiro, konstatējot, ka gada pārskatā netika norādīti izdevumi par šādu summu, par ko partija saņēmusi pakalpojumus, bet nav norēķinājusies. Šādi partija ir pieņēmusi neatļautus dāvinājumus apmaksātu pakalpojumu veidā un pārkāpusi likumā noteiktos ierobežojumus. Šis lēmums pārsūdzēts.  

KNAB secinājis, ka partija "Vienotība" ir pieņēmusi neatļautu dāvinājumu no juridiskās personas, saņemot no tās pakalpojumu, bet neveicot samaksu - 327 eiro, līdz ar to pārkāpjot likumā noteiktos ierobežojumus. Lēmumam par 327 eiro atmaksu vēl nav iestājies apmaksas termiņš.

Apvienība "Nacionālais bloks" 2013.gadā ir izlietojusi valsts budžeta finansējumu 7 918 eiro, pārkāpjot likumā noteiktos ierobežojumus. Šis lēmums pārsūdzēts, bet "Nacionālās vienotības apvienība" 2013.gadā ir izlietojusi valsts budžeta finansējumu - 33 177 eiro, pārkāpjot likumā noteiktos ierobežojumus. Lēmumam par 33 177 eiro atmaksu vēl nav iestājies apmaksas termiņš.

Pārbaudot 717 politisko partiju ziedojumu sarakstus 2013.gadā, tika konstatēti Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likuma pārkāpumi, politiskām partijām  neievērojot saņemto dāvinājumu (ziedojumu) sarakstu iesniegšanas kārtību. Par to 10 gadījumos politiskās partijas ir sauktas pie administratīvās atbildības un tām uzlikti naudas sodi kopsummā 205 eiro apmērā.

Partijai "Latgales sirds" piemērots 25 eiro sods, "Latvijas zaļajai partijai" - 10 eiro, politisko partiju apvienībai "Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" - 100 eiro sods un politiskajai partijai "Latgales partija" 70 eiro sods. Izņemot "Latgales partiju", pārējās organizācijas sodus samaksājušas, bet attiecībā uz "Latgales sirdi" pieņemtais lēmums nosūtīts piespiedu izpildei tiesu izpildītājam.

Ņemot vērā 2013.gada ziņojumu par dāvinājumiem (ziedojumiem) likumības un patiesuma pārbaužu rezultātus, KNAB priekšnieks pieņēmis astoņus lēmumus, liekot valsts budžetā atmaksāt 11 968 eiro 2013.gadā pretlikumīgi saņemtos ziedojumus.

"Vienotībai" likts atmaksāt  170 eiro -  šis ziedojums veikts no citas personas dāvinājuma, kas neatbilst likumam. Nauda iemaksāta valsts budžetā.

KNAB konstatējis, ka divi ziedojumi "Saskaņas centram" veikti no likumā neatļauta finansēšanas avota, no ienākumiem, kurus personas nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos gados, kas neatbilst likuma prasībām. Kopumā 165 eiro iemaksāti valsts budžetā.

Attiecībā uz "Gods kalpot Rīgai" KNAB konstatējis, ka 1 447 eiro ziedojums veikts no likumā neatļauta finansēšanas avota, proti, no ienākumiem, kurus persona nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos gados. Minētā summa - 1 447 eiro - iemaksāta valsts budžetā.

"Tukuma pilsētai un novadam" saņēmusi 183 eiro ziedojumu, kas veikts no likumā neatļauta finansēšanas avota, no ienākumiem, kurus persona nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos gados, kas neatbilst likumam. Arī šī summa jau iemaksāta valsts budžetā.

Centriskā partija "Latvijas zemnieku savienība" saņēmusi 2588 eiro ziedojumu, kas  veikts no likumā neatļauta finansēšanas avota, no ienākumiem, kurus persona nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos gados, kas neatbilst likumam. Arī šī summa iemaksāta budžetā.

Centriskajai partijai "Latvijas zemnieku savienība" trīs ziedojumi veikti no citu personu dāvinājumiem, kas neatbilst likuma prasībām 2 134 eiro iemaksāti valsts budžetā. "Liepājas partijai" ziedojums - 2134 eiro, veikts no likumā neatļauta finansēšanas avota, no ienākumiem, kurus persona nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos gados, kas neatbilst likumam un arī šī summa jau iemaksāta budžetā. "Alternative" saņēmusi 3 144 eiro ziedojumu, kas veikts no likumā neatļauta finansēšanas avota, no ienākumiem, kurus persona nav guvusi tajā pašā vai iepriekšējos divos gados. Šis lēmums pārsūdzēts.

2013.gada pārskatu pārbaužu rezultātā KNAB ir konstatējis 14 administratīvos pārkāpumus, par ko piemērota administratīvā atbildība kopējā apmērā  2 440 eiro.

Lielākā daļa izdarīto pārkāpumu ir saistīti ar gada pārskatu neiesniegšanu un savlaicīgu gada pārskatu nesniegšanu.

Vienlaikus KNAB veica 2013.gadā partiju saņemto ziedojumu (dāvinājumu) pārbaudes, kā rezultātā ir konstatēti 9 administratīvie pārkāpumi, kas saistīti ar ziedojumu sarakstu savlaicīgu neiesniegšanu un tika piemērota administratīvā atbildība 205 eiro apmērā.

2013.gadā ir pieaudzis partijām ziedoto finanšu līdzekļu apjoms līdz 3 196 356 eiro un veikto dāvinājumu (ziedojumu) skaits līdz 4200.

Politisko partiju saņemto iestāšanās naudu un biedru naudu kopsumma 2013.gadā vienam partijas biedram pārsniedza 284,57 eiro un kopumā bija kopumā 427 463 eiro. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!