Foto: stock.xchng
Satversmes aizsardzības birojs (SAB) neiesaistīsies publiskās diskusijās par pārrunām ar Valsts kancelejas direktori Elitu Dreimani, teica SAB preses pārstāve Iveta Maura.

Līdz ar to no SAB puses paliek neatbildēts jautājums, vai Dreimane vēlreiz tiks aicināta uz pārrunām SAB.

Dreimane pagājušajā ceturtdienā izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka viņa jau ceturto reizi saņēmusi atteikumu no SAB uz tikšanos klātienē drošības dienesta telpās ierasties ar advokātu.

Dreimane nekad neesot atteikusi tikties ar SAB, taču esot lūgusi ievērot viņas likumā noteiktās tiesības. Dreimane gatava doties uz SAB jebkurā laikā, taču ar advokāta pārstāvniecību, izmantojot Satversmē nostiprinātās tiesības, lai nodrošinātu tiesisku un pusēm līdzvērtīgu pārrunu procesu. Aicinājumu SAB Dreimane paudusi četras reizes, un visi ir noraidīti, arī 1.aprīlī viņas advokāts saņēmis atteikumu no SAB direktora Jāņa Maizīša.

Dreimane atgādina, ka saskaņā ar noteikumiem par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darba izpildes novērtēšanu novērtēšana ir jāveic reizi divos gados. Iepriekš novērtēšana tika veikta 2012.gada novembrī, un viņa saņēma augstāko novērtējumu. Kārtējai Dreimanes novērtēšanai vajadzēja notikt jau 2014.gada novembrī, bet tā ir vairākkārtīgi atlikta un novilcināta, tostarp pamatojoties uz kādu SAB sagatavotu vēstuli, par kuru, pretēji novērtēšanas noteikumiem, netiekot sniegta informācija iestādes vadītājai.

Jau ziņots, ka, turpinoties Dreimanes darbības izvērtēšanai, viņa uzaicināta uz SAB. Dreimane uzskata, ka pašlaik viņas darbības izvērtēšanas process ir kļuvis prettiesisks un neobjektīvs.

Dreimane iepriekš atzinusi, ka viņas izvērtēšanas komisijas vadītājs Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets viņu ir informējis, ka no SAB saņemta informācija, kas kļuvusi par iemeslu vērtēšanas procesa atlikšanai uz nenoteiktu laiku. Dreimane ir neizpratnē par šādu situāciju, jo komisijas locekļu "vidējais aritmētiskais" vērtējums viņas darbībai esot "ļoti labi".

Tagad Dreimanei jādodas uz SAB, lai tur iepazītos ar šīs iestādes Mežvietam sūtītās vēstules saturu.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ir informēta par nepieciešamo sarunu ar Valsts kancelejas direktori, un tālākā rīcība sekos pēc tam, kad būs slēdziens par sarunu norisi.

Viena no SAB funkcijām ir pielaižu izsniegšana darbam ar valsts noslēpumu. Dreimanei pirmās kategorijas speciālā atļauja pieejai valsts noslēpuma objektiem esot vairāk nekā 14 gadus. Speciālās atļaujas izsniedz uz noteiktu termiņu, bet ne ilgāku par pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!