Asinsvadu ķirurga Jāņa Rozentāla aknu funkcijas Tartu universitātes slimnīcā lēnām uzlabojas un, iespējams, izdosies iztikt bez aknu transplantācijas, piektdien ziņo LTV1 "Dienas ziņas".

Rozentāls nolēmis ārstēšanos turpināt Latvijā vietējo speciālistu uzraudzībā, taču sadarbībā ar Igaunijas kolēģiem.

 "Mirstība akūtas aknu nepietiekamības gadījumā procentuāli ir ļoti augsta - 60% un pat vairāk," norādīja Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba, norādot, ka šajā gadījumā situācija atrisinājusies pacientam labvēlīgā veidā.

"Jebkurā gadījumā pacienti ar tāda veida problēmām būtu jānovēro specializētajos aknu transplantācijas centros, kur nepieciešamības gadījumā transplantāciju var veikt nekavējoties," viņš skaidroja.

Pagaidām nav zināms, cik izmaksās Rozentāla ārstēšanās Tartu klīnikā un cik daudz būs nepieciešams turpmākai ārstēšanai.

Jau vēstīts, ka Rozentāla dzīvības glābšanai nepieciešamajai aknu transplantācijai dažu dienu laikā tika saziedota visa nepieciešamā summa un pat vairāk - kopumā tika savākti 115 tūkstoši eiro.

Saskaņā ar Tartu universitātes slimnīcas sniegto informāciju, kas ir piekritusi veikt aknu transplantāciju, operācijas kopējās izmaksas ir no 75 tūkstošiem eiro līdz 100 tūkstošiem eiro.

Vienam no Latvijas vadošajiem asinsvadu ķirurgiem Rozentālam ir noteikta diagnoze - akūta aknu mazspēja, ko izraisījušas blaknes pēc nesteroīdo pretiekaisuma līdzekļu lietošanas, radot smagus aknu funkciju traucējumus. Latvijā pieejamā terapija ir izsmelta un vienīgā iespēja glābt ārsta dzīvību ir aknu transplantācija, ko ir piekritusi veikt Tartu universitātes slimnīca Igaunijā, iepriekš skaidroja Austrumu slimnīcā. Latvijā šādas operācijas netiek apmaksātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!