Foto: AP/Scanpix

Ņemot vērā izskanējušo informāciju par sešiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri šobrīd atrodas Nepālā, Ārlietu ministrija (ĀM) pilnībā noraida pārmetumus par palīdzības atteikšanu, informē ministrijā.

Kā norāda ĀM preses un informācijas nodaļā, ministrija "turpina uzturēt kontaktus ar visiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuri šobrīd atrodas Nepālā – saziņa notiek tieši vai ar paziņu un tuvinieku Latvijā starpniecību".

Vairāki no Nepālā esošajiem Latvijas ceļotājiem jau ir atgriezušies vai ir ceļā uz Latviju. Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju šobrīd turpina uzturēties Nepālā un atgriezties Latvijā plāno kā sākotnēji iecerēts, informē ministrija.

ĀM uzsver, ka saziņa ar Latvijas valstspiederīgajiem notiek nepārtraukti un tiek meklēti risinājumi, tai skaitā ar šīs grupas brauciena organizētāju no uzņēmuma "virsotne.lv". "Šiem tūristiem no Latvijas, kā arī citu valstu tūristiem, tiešas briesmas nedraud, viņi atrodas drošībā un viņiem pieejams dzeramais ūdens un pārtika."

Trešdien, 29.aprīlī, Deli notika kārtējā ES dalībvalstu konsulāro amatpersonu sanāksme, lai koordinētu atbalsta sniegšanu ES pilsoņiem Nepālā. Latvijas un Polijas vēstniecības trešdien lūgs Nepālai piešķirt gaisa transportu ES pilsoņu, tai skaitā alpīnistu, nogādāšanai no Namče bazāra uz tuvāko lidostu Luklu. Taču ĀM skaidro, ka "tas varētu prasīt vairākas dienas, jo galvenā uzmanība šobrīd vērsta neatliekamās palīdzības sniegšanu ievainotajiem".

Saskaņā ar Latvijas vēstniecības Indijā rīcībā esošo informāciju, ko sniegušas Nepālas institūcijas, Namče bazārs atrodas ne vairāk kā divu dienu gājiena attālumā no Luklas lidostas, atkarībā no kāpēju fiziskās kondīcijas.

Luklas lidostā var nākties gaidīt vairākas dienas, jo šī lidosta tiek uzskatīta par vienu no pasaules bīstamākajām lidostām straujo laika apstākļu maiņas dēļ. Arī normālos apstākļos lidosta ne vienmēr ir sasniedzama ar lidmašīnu, tomēr tur kursē gandrīz regulāra helikopteru satiksme.

Jau vēstīts, ka patlaban Nepālas kalnos atrodas sešu cilvēku grupa no Latvijas, kuri sūrojas, ka nevarot izbraukt no valsts un, ka Latvijas ĀM atsakoties palīdzēt.

"Mēs esam seši. Mēs esam Latvijas pilsoņi. Mēs esam Nepālā. Pēdējās dienas mums nebija vieglas. Ar mums ir noticis tas, ko lielākā daļa no mums ir tikai redzējusi pa TV. Mēs uz savas ādas esam izjutuši dabas stihijas spēku, piedzīvojot vairākas zemestrīces," savā "Facebook" profilā raksta viena no valstspiederīgajiem, kas atrodas Nepālā, Jūlija Grinberga.

"Skumjākais šobrīd ir tas, ka mūsu valsts ir atteikusi mums palīdzību! Mēs Latvijai neesam vajadzīgi! Mēs strādājam mūsu valsts labā, maksājam nodokļus, bet mēs neesam vajadzīgi! Galvenais arguments ir, ka mēs neesam cietuši. Vai tad tajā brīdī, kad skrēju pa lauku un man zem kājām vērās zeme vaļā, man vajadzēja tajā spraugā iekrist, lai Latvijai rūpētu tās 6 pilsoņi?" jautā Grinberga. 

Sieviete norāda, ka šobrīd viņai un viņas biedriem ir divi varianti: pirmais – lūgt palīdzību kādai citai valstij, "kurai rūp nelaimē nonākušo cilvēku liktenis tos evakuējot ar helikopteriem, piemēram, Maskavas alpīnistu klubam", otrais – "pamest drošo zonu un kājām doties lejā uz pārpildīto Luklas lidostu vistīrākajā riska zonā".

Nepālā zemestrīces brīdī atradās vairāk nekā 40 Latvijas iedzīvotāji. 

Kā ziņots, Nepālas valdība otrdien izsludinājusi trīs dienu sēras, lai pieminētu vairāk nekā 4000 cilvēku, kuri gāja bojā postošajā zemestrīcē nedēļas nogalē.

Tāpat valdība paziņojusi, ka tai ir grūtības tikt galā ar krīzi, jo trūkst resursu. "Šāda mēroga katastrofai mēs neesam sagatavojušies," sacīja premjerministra vietnieks un iekšlietu ministrs Bamdevs Gautams. "Mums nepietiek resursu, un mums vajadzēs vairāk laika, lai tiktu pie visiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!