Foto: LETA

"Vienotība" arī turpmākajās sarunās par valdošās koalīcijas kopīgu kandidātu prezidenta amatam apspriešanai varētu piedāvāt eiroparlamentārieša Arta Pabrika (V) kandidatūru.

Politiskā spēka līdere Solvita Āboltiņa trešdien pēc frakcijas sēdes žurnālistiem norādīja, ka "Vienotība" par Valsts prezidenta amata kandidātu lems 11.maijā. Taujāta, vai "Vienotība" varētu izvēlēties starp jau izskanējušiem potenciāliem kandidātiem uz šo amatu, Āboltiņa norādīja, ka šo kandidātu loku nepaplašinās un, visticamāk, varētu aicināt atbalstīt Pabrika kandidatūru.

Politiķe arī pastāstīja, ka vairāki deputāti bija komandējumā Briselē, NATO mītnē, kur darbojās arī publiski saistībā ar prezidenta amatu daudz minētais Māris Riekstiņš. Viņš esot teicis, ka neviens politiskais spēks viņu nav uzrunājis. Āboltiņa gan uzskata, ka Riekstiņš būtu gatavs kandidēt, ja politiķi viņu virzītu šim amatam.

"Vienotības" līdere atgādināja, ka arī viens no partneriem - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - plāno 11.maijā lemt par savu kandidātu. Taujāta, vai joprojām cer vienoties par kopīgu kandidātu prezidenta amatam, Āboltiņa skaidroja, ka tas būs atkarīgs arī no ZZS lēmuma. Būtu labs risinājums, ja ZZS piedāvātu kandidātu, kurš būtu akceptējams pārējām partijām, skaidroja politiķe, piebilstot, ka ZZS "ir zināma nojausma" par partneru viedokli.

Kā ziņots, ZZS plāno savu Valsts prezidenta kandidātu nosaukt 11.maijā. Līdz tam laikam apvienības iekšienē un frakcijā notiks iespējamo kandidātu apspriešana. Kā potenciālie ZZS kandidāti šim amatam tiek apspriesti zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, labklājības ministrs Uldis Augulis, aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, Saeimas priekšsēdētājas biedrs Gundars Daudze un Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks.

Pēc koalīcijas frakciju vadītāju tikšanās, kas notika pagājušajā nedēļā, Āboltiņā norādīja, ka "Vienotība" varēja piedāvāt apspriešanai savu kandidātu, ja ZZS būtu varējusi piedāvāt savējo. "Vienotības" valde toreiz esot apspriedusi vairākus potenciālos kandidātus uz šo amatu, tostarp esot minēti Sandra Kalniete, Inese Vaidere, Ojārs Ēriks Kalniņš, pati Āboltiņa un Pabriks. Koalīcijas partneriem apspriešanai toreiz varēja tikt piedāvāts Pabriks, bet ZZS savu kandidātu nenosauca, tāpēc to nepiedāvāja arī Āboltiņa.

Neoficiālajās sarunās politiķi prognozē, ka nākamais Valsts prezidents pirmajā vēlēšanu kārtā netiks ievēlēts, līdz ar to arī īstais kandidāts uz šo amatu varētu kļūt zināms tikai pēc pirmās vēlēšanu kārtas.

Līdz šim savus Valsts prezidenta amata kandidātus ir nosaukušas tikai divas opozīcijas partijas - Latvijas Reģionu apvienība šajā amatā vēlētos redzēt deputātu Mārtiņu Bondaru, bet partija "No sirds Latvijai" - parlamentārieti Gunāru Kūtri.

Prezidenta amata kandidātus var pieteikt no 19.maija līdz 24.maijam, savukārt Saeimas sēde prezidenta ievēlēšanai ir jāsasauc laikā no 28.maija līdz 8.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!