Foto: F64

Latvijas Psihologu arodbiedrība sašutusi, ka, pretēji tās lūgumam, Saeimas likumdošanas publiskajā datubāzē publicēta psihologu vēstule ar sensitīviem datiem - parakstītāju vārdiem, uzvārdiem, personas kodiem un parakstiem, informēja arodbiedrības vadītājs Jānis Caics.

Arodbiedrība otrdien iesniegusi Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai vēstuli, paužot būtiskus iebildumus pret sagatavoto Psihologu likuma projektu. Pret likumprojektu parakstījušies vairāk nekā 230 psihologi.

Caics skaidro, ka, pretēji arodbiedrības lūgumam par konfidencialitātes ievērošanu, Saeimas likumdošanas publiskajā datubāzē vakar publicēta Sociālo un darba lietu komisijai adresētā vēstule.

Pēc arodbiedrības sūdzības Saeimai sensitīvie dati izņemti, tomēr psihologi ir nobažījusies, ka, šai informācijai nonākot atklātībā, pret viņiem varētu tikt īstenotas dažāda veida represijas. "Vēstules parakstītāji nav vienīgi Latvijas Psihologu arodbiedrības biedri," atzīmē Latvijas Profesionālo psihologu asociācijas priekšsēdētāja Evelīna Mūze, kura piedalījās parakstu vākšanā. "Patiesībā ļoti liela daļa parakstītāju ir psihologi no organizācijām, kuru vadība atbalsta likumprojekta virzību. Uzsvēršu, ka likumprojektu virza uz priekšu ietekmīgi cilvēki, kas var ietekmēt vairāku psihologu-parakstītāju atrašanos savā amatā. Šie psihologi baidās, ka tagad, šai informācijai nonākot atklātībā, pret viņiem tiks īstenotas dažāda veida represijas," norāda Mūze.

Arodbiedrības vadītājs Caics skaidro, ka kopā ar psihologu atklāto vēstuli arodbiedrība iesniedza arī pavadvēstuli, kurā "skaidrā latviešu valodā norādīja lūgumu" - nodrošināt personu datu aizsardzību un nenodot informāciju par vēstules parakstītājiem. Šādas informācijas publicēšana dod iespēju identificēt arodbiedrības biedrus, bet tas saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu ir aizliegts, norāda Caics.

Viņš arī piebilst, ka arodbiedrība nepārtraukti saskaras ar dažādām "neērtībām". Piemēram, ir bijušas problēmas ar caurlaižu saņemšanu, kā arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas īpaši izveidotās darba grupas kārtības izziņošanu. "Protams, kronis visam ir mūsu pārstāvēto psihologu viedokļa ignorēšana," pauž Caics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!